En gisslan sköts, åtta släpptes

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-25

Talibanerna avrättade sydkorean

Talibanerna hotade att börja döda de tillfångatagna sydkoreanerna idag.

På eftermiddagen kom beskedet att den första fången avrättats.

Samtidigt meddelades att flera andra i gisslan släppts - något som senare dementerades av en lokal provinsguvernör.

En talesman för talibanerna meddelade på eftermiddagen att en av de tillfångatagna sydkoreanska missionärerna dödats, uppger Reuters.

Talesmannen Qari Yousef Ahmadi sa att man skjutit en av de tillfångatagna koreanerna vid 11.30, en halvtimme efter att tidsfristen gått ut.

Enligt obekräftade uppgifter från lokala förhandlare hade man valt att skjuta fången eftersom han var sjuk och inte kunde gå, rapporterar amerikanska nyhetsbyrån AP.

Afghanska myndigheter bekräftade senare på kvällen att kroppen efter en sydkoreansk man hittats. Mannen var skjuten med sammanlagt tio skott, träffad i huvudet, bröstkorgen och magen.

Enligt sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap frigavs dessutom åtta koreaner under onsdagseftermiddagen - sex kvinnor och två män.

Men läget för gisslan är oklart. Uppgiften om frigivningen dementerades senare på kvällen av provinsguvernören i Ghanzi.

- Inga fångar har frigetts och det har inte skett någon utväxling, säger guvernören Marajudin Pathan till nyhetsbyrån AP i en telefonintervju.

Har begärt pengar

De 23 koreanerna, bland dem 18 kvinnor, tillfångatogs i torsdags på huvudvägen mellan Kabul och Kandahar i provinsen Ghazni.

Talibanerna har sedan dess lämnat en lista på åtta fångar som de vill ska släppas i utbyte mot koreanerna.

Man har också begärt att Sydkorea ska dra tillbaka alla styrkor som deltar i Nato-insatsen i Afghanistan.

Uppgifter har också förekommit om att myndigheterna varit redo att betala en stor summa pengar för att fria sydkoreanerna.

Tidigare på onsdagen frigavs en tysk journalist och hans afghanske tolk.

Olof Jönsson, Caroline Olsson

ANNONS