Nyheter

Nu kan vinet bli billigare

NYHETER

EU:s generaladvokat: Fel av Sverige att ha högre skatt på vin än öl

Bryssel

Det är fel av Sverige att ha högre skatt på vin än på öl, anser generaladvokaten i EU:s domstol. Beskedet är ett nytt bakslag för svensk alkoholpolitik.

Nu kan vinet bli billigare.
Nu kan vinet bli billigare.

EU-kommissionen har stämt Sverige, eftersom den anser att Sverige gynnar inhemska ölbryggare på bekostnad av vinproducenter från andra EU-länder. I ett första utlåtande i EU:s domstol i Luxemburg fick EU-kommissionen rätt mot den svenska regeringen.

Generaladvokat Paolo Mengozzi anser att det finns tillräckligt stöd för att hävda att det svenska skattesystemet kan missgynna konsumtionen av vin i förhållande till öl.

Enligt EU:s regelverk är det inte tillåtet att gynna inhemsk produktion med hjälp av skatter.

EU-kommissionen och den svenska regeringen har lagt fram en mängd statistik och prisjämförelser på vin och öl som bevis i målet. Den svenska regeringen har bland annat hävdat att skatteskillnaden är försumbar och att den inte är avgörande när svenskarna ska välja mellan att köpa öl eller vin. Även om punktskatten vore densamma skulle vin fortfarande vara dubbelt så dyrt som öl, hävdar regeringen.

Men generaladvokaten konstaterar att oavsett vilka kriterier som används för jämförelsen - volym, alkoholhalt eller pris - så kvarstår faktum att de vinkategorier som konkurrerar med öl beskattas med en betydligt högre punktskatt än den som gäller för öl.

Nykterhetsrörelsen IOGT-NTO anser att Sverige måste få bestämma sin egen alkoholpolitik och att skatten är det viktigaste instrumentet.

- Det kan inte vara aktuellt att sänka skatten på vin. Då får man väl snarare titta på om inte ölskatten ska höjas, säger IOGT-NTO:s ordförande Sven-Olof Carlsson till TT.

EU:s domstol följer ofta generaladvokatens rekommendation till dom, men inte alltid. Till exempel gjorde domstolen en annan bedömning än generaladvokaten när den nyligen konstaterade att det svenska förbudet mot privatimport av alkohol strider mot EG-rätten.

Maria Davidsson/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter