Nu kan du få jobb och körkort gratis

NYHETER

Spårvägen satsar tio miljoner på att locka bussförare

Bristen på bra bussförare gör att Spårvägen nu erbjuder lämpliga personer gratis busskörkort.

Kostnaden är normalt cirka 60 000 kronor per körkort.

Foto: Joka Maric har varit bussförare sedan år 2000. ”Jag vet att det är svårt att hitta förare, särskilt tjejer. Men jag kan verkligen rekommendera jobbet”, säger hon.

Före sommaren behöver Göteborgs spårvägar anställa nästan 130 nya bussförare. Busstrafiken ska byggas ut med fler linjer och tätare avgångar, men bristen på chaufförer hotar utvecklingsarbetet.

Dygnet runt-jobb

– Det är ett tufft jobb med skiftarbete, dygnet runt och årets alla dagar. Man ansvarar för människoliv i en tät trafikmiljö, säger Christina Fredriksson, personalutvecklare på Spårvägen.För att få fler att välja bussföraryrket lockar nu Spårvägen med gratis D-körkort och fast jobb.

– Vi räknar med att betala mellan 50 och 100 busskörkort. Därefter får varje förare sex veckors internutbildning. Totalt kostar utbildningen cirka 100 000 kronor per person, säger Christina Fredriksson.

”Fritt yrke”

Om 100 personer ska utbildas från grunden blir kostnaderna runt tio miljoner kronor.

– De som utbildas förbinder sig att jobba hos oss i minst ett år. Slutar de tidigare får de betala tillbaka kostnaden för körkorten, säger Christina Fredriksson.

Joka Maric jobbar som bussförare och förman hos Spårvägen. Trots den täta trafiken och ansvaret stormtrivs hon med sitt jobb.

– Jag kan verkligen rekommendera föraryrket. Det är så fritt, man träffar mycket folk och följer vad som händer i staden, säger hon.Vad tycker du om erbjudandet om gratis körkort?

– Det är väldigt bra. Jag tycker att man ska passa på. Och ett garanterat fast jobb innan du ens har körkort är inte lätt att få i?dag, säger hon.

Ansökningstiden till förarjobben går ut den 31 januari.

Intresserad? Då måste du...

Karolina Vikingsson (.se)