Dostojevskij för barn

Foto: OSCAR MAGNUSSON
”En clash mellan ryskt 1800-tal och förorter 2007 säger Mattias Andersson om Backa Teaters uppsättning av Fjodor Dostojevskijs pjäs Brott och straff.
NYHETER

Backa Teater har grandiosa planer för hösten 2007. Nya chefen Mattias Andersson ska ro iland tre gånger Dostojevskij och regisserar själv en av dem.

"Brott och straff" för 7-15 åringar låter vid första åtanke som ett övermodigt projekt. Men konstnärlige ledaren Mattias Andersson försäkrar att han inte ska göra en dammig illustration av en klassiker.

– Det blir som en clash mellan ryskt 1800-tal och Göteborgs gator och förorter 2007. Så extremt samtida som möjligt, säger han.

Tre helt nyskrivna pjäser, en från 7 år, en från 11 år och en från 15 år, har redan börjat sin väg mot premiären i de nya lokalerna på Lindholmen den 20 oktober. Vilka som skrivit och regisserat dem är nästan hemligt. Mattias Andersson avslöjar att hans post som konstnärlig ledare inte avhållit honom från att regissera.

– Det här är en konstnärlig idé jag burit på i flera år. Det finns så många frågeställningar som intresserar mig i "Brott och straff", säger han.

Vad är gott och ont, vad är ett brott och var finns förlåtelse - det är frågor han vill koppla till den verklighet som den unga publiken lever i.

Under de nio månaderna som Backa Teater inte har några lokaler gör de research på skolor, fritidsgårdar, torg och i rättssalar. Rotar efter kärleksbrev i papperskorgar. Samlar på sig de ungas egna historier.

Brott och straff

Backa Teater

Louise Jacobson (.se)