Volvo riskerar skattesmäll

NYHETER

Upptaxeras med 780 miljoner kronor

Skatteverket upptaxerar Volvo Personvagnar med 780 miljoner kronor för att bolagets interndebitering för bilar till fyra exportmarknader varit för låg, uppger Sveriges Radio Göteborg.

– Dessutom ska bolaget betala en skatteavgift på 50 miljoner kronor, säger skatterevisor Per Johan Åseskog på Storföretagsskattekontoret i Göteborg.

För alla andra marknader som Volvo Personvagnar levererat till har skattemyndigheten godkänt prissättningen gentemot de lokala Volvoägda distributionsbolagen.

När det gäller Finland, Thailand, Taiwan och Singapore har Volvo enligt skattemyndigheterna interndebiterat alldeles för lågt. Metoden strider enligt myndigheten mot tankarna i de internationella bestämmelser som finns för internprissättning.

Upplägget har inneburit en förtjänst för Volvo, enligt Per Johan Åseskog.

– Visst har man betalat skatt i dessa länder men totalt sett har man tjänat pengar genom att tullarna och andra avgifter blivit mindre, säger Åseskog till Sveriges Radio Göteborg.

I vad mån andra biltillverkare använt samma metod för de fyra marknaderna i Finland, Taiwan, Thailand och Singapore för att hålla slutpriset på bilen nere vet Åseskog inte.

– Vi har ingen insyn i det.

TT har sökt Volvo Personvagnar för besked om beslutet ska överklagas eller ej.

TT