Tre unga kan ha dött av Red Bull

Energidrycken Red Bull kan på kort tid ha krävt minst tre unga människors liv.

Flera offer har blandat drycken med alkohol.

Läkarna tror att det är just den populära drinkblandningen som orsakat dödsfallen.

Foto: TOMMY MARDELL
Läkare varnar för att energidrycken Red Bull kan vara farlig - framför allt om den blandas med sprit.

Två av de döda - både unga och friska - drack Red Bull tillsammans med alkohol. Den tredje - en vältränad person - drack flera burkar efter ett träningspass och avled sedan av svåra njurskador, skriver Dagens Nyheter.

Samtliga tre döda har på kort tid kommit till Södersjukhuset i Stockholm och det är läkarna där som nu misstänker ett samband mellan dödsfallen och Red Bull.

Kan få svåra njurskador

Dan Andersson är överläkare vid medicinkliniken och inleder i höst en studie om dödsfallen tillsammans med tre kolleger.

Han säger till tidningen:

- En av mina kolleger har haft ett fall, jag och en annan har haft var sitt. För tillfället skulle jag vilja säga att vi inte har så mycket information.

Läkarna ska gå igenom de tre fallen och ytterligare några misstänkta dödsfall. De ska titta på obduktionsprotokollen och om det finns andra sjukdomstillstånd med i bilden.

Redan nu är de överens om att drycken i sig är farlig - framför allt när den blandas med sprit.

Symptomen är bland annat kraftig hjärtklappning, illamående, huvudvärk och allergireaktioner. När Red Bull blandas med alkohol kan hjärtat börja rusa och patienten kan få svåra skador på njurarna.

Olaglig i Danmark

Susanna Rönn, informationschef på Red Bull, tillbakavisar läkarnas varningar som rena felaktigheter.

- Det är bara rykten, säger hon till Dagens Nyheter.

- Det är inget farligt i den, det är bara en upppiggande energidryck.

Företaget försöker på sin hemsida sälja drycken just som en drink-

ingrediens.

Under rubriken Red Bull Cocktail Challenge tävlar svenska bartenders med att "på ett entusiastiskt och karismatiskt vis komponera den optimala Red Bull drinken".

I Norge och Danmark är Red Bull olaglig att sälja. I Sverige säljs den på dispens av Livsmedelsverket eftersom den egentligen innehåller för hög dos koffein.

Petter Ovander