Psykiater bjöds in till kongressen – om Trumps mentala hälsa

President Donald Trumps beteende ska ha väckt oro i landets kongress.

En grupp ledamöter bjöd därför in Yale-psykiatern Bandy Lee för att få ett expertutlåtande.

– Han håller på att bryta samman och vi ser tecknen på det, säger hon enligt Politico.

Presidentens kroppsliga och psykiska hälsa har ända sedan valkampanjen varit föremål för spekulationer.

Det har till och med gått så långt att det från såväl gamla CIA-chefer som från höjdare inom det republikanska partiet har höjts frågor om det skulle gå att avsätta Trump med hänvisning till det 25:e tillägget i USA:s grundlag.

Det 25:e tillägget i konstitutionen gör det möjligt att frånta presidenten makten om denne är ”oförmögen att utföra sina plikter”.

Så sent som i tisdags hamnade frågan återigen på agendan efter att Donald Trump på Twitter attackerat diktatorn Kim Jong-un – och ”storleken på hans kärnvapenknapp”.

”Kan någon från hans utarmade och svultna regim vara vänlig och informera honom om att även jag har en Kärnvapenknapp, men den är mycket större och mer kraftfull än hans. Och min Knapp fungerar” skrev USA:s president då.

Efter tweeten: ”Vidta nödvändiga åtgärder”

Efter tweeten skickades ett uttalande från National Coalition of Concerned Mental Health Experts, ungefär ”Koalitionen av oroade experter på mental hälsa”‚ som skrivits under av 100 doktorer, skriver Politico.

”Vi uppmanar dem runtomkring honom, och våra folkvalda i allmänhet, att vidta nödvändiga åtgärder för att få honom att behärska sig och för att avstyra en potentiell kärnvapenkatastrof som inte bara hotar Korea och USA utan hela mänskligheten” skrev de i uttalandet.

En av dem som skrev under var den ansedda Yale-doktorn och psykiatern Bandy Lee. Nu framkommer att en grupp ledamöter i landets kongress bjudit in henne för att få mer information om presidents mentala tillstånd, skriver Politico.

Den oroliga gruppen bestod av ett dussintal kongressledamöter från Demokraterna – och en republikan – som under två dagar informerades av psykiatern, som också sammanställt en bok om Trumps hälsa.

Hennes budskap var att presidenten visade tecken på att vara på väg att ”bryta samman”. Bland annat pekade hon på att presidenten ”begagnar sig av konspirationsteorier, förnekar saker han tidigare erkänt och att han dras mot våldsamma videoklipp”.

– Vi upplever det som att ruset av twittrandet är en indikation på att han faller isär när han blir stressad. Trump kommer att bli sämre och kommer bli omöjlig att hantera under presidentämbetets påfrestning, säger Bandy Lee, skriver Politico.

Mottogs med intresse

Hon säger också att hennes expertutlåtande mottogs med stort intresse av kongressledamöterna.

– Deras oro över presidentens farlighet var förvånande stor, säger Lee till Politico.

Presidentens stab kallar alla spekulationer kring Donald Trumps mentala hälsa för ”liberala fantasier” hos hans motståndare. På en presskonferens fick Vita husets-presstalesperson Sarah Huckabee Sanders frågor på ämnet med anledning av ”Kärnvapenknapp-tweeten”.

– Presidenten och det här landets invånare ska oroa sig för Nordkoreas ledares mentala hälsa, sa hon då.

Under torsdagen fick Huckabee Sanders frågan igen:

– Tanken att han är oförmögen att vara president är oanständig och skrattretande, säger hon nu, uppger CNN.

Juridikexperten Alan Dershowitz vid Harvard säger också att möjligheterna att avsätta Trump med hjälp av 25:e tillägget är små, och dessutom en potentiellt vansklig väg att gå.

– Det hoppet är inte verkligt. Om vi inte gillar någons politik kraftsamlar vi mot honom, vi kampanjar mot honom, säger Dershowitz enligt Politico.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN