Hästmyror kan äta upp huset

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu är det rusning till skadedjurs- firmorna

Hästmyrorna är fler än någonsin i sommar.

De invaderar hus och gnager hål i väggar och tak.

Skadedjursfirmorna är nedringda.

hungriga myror Skadedjurssaneraren PAtrik Gustafsson visar ett myrbo. Hästmyran, lilla bilden, gräver ut gångarna med sina kraftig käkar.
Foto: THOR LINDGREN
hungriga myror Skadedjurssaneraren PAtrik Gustafsson visar ett myrbo. Hästmyran, lilla bilden, gräver ut gångarna med sina kraftig käkar.

Det fina vädret de senaste veckorna har medfört att hästmyrorna är rekordmånga. De gillar att bygga bo inomhus där de inte hotas av fåglar som äter dem.

- Under en dag efter midsommar fick vi 105 samtal från oroliga människor som ville få bort hästmyrorna från sina tomter. Vi tvingas jobba övertid för att hinna med, säger Patric Gustafsson, sanerare vid Anticimex i Piteå.

Myrrmedel hjälpte inte

Lennart Lundberg, 46, från Luleå, fick en chock när han för en vecka sedan gick in i gästhuset till sommarstugan i Rosvik.

- Det satt hundratals myror i en stor klase. Jag försökte med myrrmedel. Då försvann de för att senare dyka upp igen, säger Lennart.

Hästmyran gnager med sina stora käftar ut håligheter i trä för att bygga bo.

- De är nattmyror så man ser dem inte särskilt ofta. Under nätterna lämnar de boet för att leta efter mat och vatten, ofta sötsaker och läskedryck, säger Patric Gustafsson.

Jan Hedström, chef region Väst vid samma firma, berättar att hästmyrorna just nu finns nästan över allt. Mest vid kusterna och nästan inte alls i Skåne och Halland.

Viktigt hitta huvudboet

- De kan göra riktigt stora skador. Det är inte alltid vi lyckas utrota dem. De som drabbas ringer ofta och säger att de behöver akut hjälp. Då vet de inte att boet ofta redan funnits där flera år. Det bästa är att de under några dagar försöker följa efter myrgången för att hitta huvudboet, säger Hedström.

Ofta tar sig myrorna in i hus genom glipor vid fönster och dörrar. Hos Lennart Lundberg hade hästmyrorna lyckats ta sig in genom elkablarna.

Få går fria från hästmyrorna i sommar. Häromdagen vällde de in i Anticimex egen lokal i Gävle. Företaget tvingades sanera byggnaden både invändigt och utvändigt.

Störst i Sverige

Så blir du av med myrorna

Fredrik Engström

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN