Emma utsattes för övergrepp på klinik – vårdare får fängelse

avAngelica Öhagen

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter Aftonbladets granskning av misstänkta sexuella övergrepp på en psykiatrisk avdelning år 2015 öppnade polisen förundersökningen igen.

I dag dömdes vårdaren till fängelse.

– Det är en seger och upprättelse, säger Emma.

Det var år 2015 som Emma anmälde att hon utsatts för ett sexuellt övergrepp på Sankt Görans sjukhus i centrala Stockholm.

Hon hade sökt sig till psykakuten efter att ha blivit våldtagen. Men väl på sjukhuset blev mardrömmen ännu värre.

Vårdaren som hade hand om henne på den låsta psykiatriska avdelningen utnyttjade henne sexuellt.

Mannen, ska enligt Emma, ha bett henne ta av sig behån och känt över hela hennes kropp. Vid ett senare tillfälle ska mannen också ha försökt tvinga henne att utföra oralsex på honom.

1 av 4 | Foto: Sofia Nahringbauer
När Emma sökte hjälp hos psykiatrin blev hon tvångsvårdad av en sexualförbrytare.

Men polisen tog aldrig Emmas anmälan på allvar och la ner den redan efter ett dygn. Ledningen för kliniken hade kännedom om det misstänkta övergreppet men bistod inte polisen, och gjorde inte heller någon lex Maria-anmälan.

Dömdes till fängelse

Först efter att Aftonbladet granskade Emmas fall i minidokumentären “Tvångsvårdad av en sexualförbrytare” erkände polis och sjukvården att man hade gjort fel.

Fallet togs upp igen och i november åtalades vårdaren för vad han ska ha utsatt Emma för. Dessutom åtalades han för två fall av våldtäkt mot unga kvinnor och ett fall av sexuellt ofredande mot barn.

I dag dömdes han till fängelse i ett år för det sexuella ofredande han åtalades för att ha utsatt Emma. Dessutom dömdes han för övergrepp i rättssak, eftersom han hotade att skada Emma om hon skvallrade.

”NN har ofredat Sekretess A på ett sätt som varit ägnat att kränka hennes sexuella integritet genom att i egenskap av vårdare vid kroppsvisiteringen smekt henne över kroppen, bröst och bakdel samt att han uppmanat henne att suga av honom”, skriver tingsrätten i domen.

Vårdaren dömdes också för att ha utgett sig för att vara polis för två flickor, och för ytterligare tre fall av sexuellt ofredande.

Däremot friades han för de två våldtäkterna han åtalats för, och för en av de kroppsvisitationer som Emma anmält.

”Tingsrätten har gjort en helt korrekt bedömning när man frikänt min klient från de allvarligaste misstankarna, de som gällde våldtäkt, skriver mannens försvarare Gustaf Ljungström i ett mejl till Aftonbladet.

”Han menar dock att han borde frikänts även beträffande händelsen på S:t Görans sjukhus men är ändå i stort nöjd med tingsrättens dom”.

”Upprättelse”

Emma är glad över den fällande domen och säger att det känns som en lättnad att vårdaren blivit fälld.

– Förhoppningsvis kan den här domen bli en ögonöppnare för både polisen och psykiatrin, att vårdpersonal som blir vittne till en sådan här händelse tar det på allvar och hjälper till och bistår en polisanmälan, säger Emma.

Den bevisning som gjorde att vårdaren nu dömdes av tingsrätten är densamma som fanns redan år 2015.

– Någonting är allvarligt fel när det krävs att media granskar ett fall för att polisen ska göra sitt jobb, och för att psykiatrin ska inse att de ska tro på sina patienter, säger Emma.

Hon önskar att hon hade blivit lyssnad på tidigare, och är glad att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) nu utreder S:t Görans sjukhus agerande.

– Det är en seger att vårdaren blev fälld. Och jag hoppas att den här domen kan leda till att psykiatrin utvecklar riktlinjer för hur de ska agera när en patient berättar att den utsatts för övergrepp, säger Emma.

Övergrepp mot 18 andra flickor

Det är inte första gången mannen döms för sexualbrott. I samma veva som Emma polisanmälde mannen åtalades han för liknande övergrepp mot 18 andra flickor och unga kvinnor, brott han senare dömdes för.

Fotnot: Emma heter egentligen något annat

Så många våldtäkter anmäls varje år 00:36
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM