Vittnet: ”Jag stod öga mot öga med Akilov”

Foto: Aftonbladet, Polisen
Hon stirrade Akilov i ögonen.

avMalin Wigen

NYHETER

En kvinna berättar i förhör med polisen om hur hon och Akilov stod sex meter från varandra.

Det var några sekunder efter att han kraschat lastbilen in i Åhléns.

Idag kom åtalet mot 39-årige Rakhmat Akilov som åtalas för terroristbrott och försökt till terroristbrott efter attentatet i centrala Stockholm den 7 april 2017.

I polisens vittnesförhör berättar en anställd på Åhléns om hur hon hamnade öga mot öga med Akilov efter att han kraschat in i varuhuset.

I tron om att det var en olycka gick för att hämta sin mobiltelefon efter att lastbilen kört in i lokalen. När hon kom in i området där personalen har sina personliga saker hörde hon något och stannade till – då såg hon hur en man tände på lastbilens säte.

Fixerad vid elden märkte hon först inte att han rörde sig från bilen, men sedan upptäckte hon att de stod framför varandra. Enligt henne gick det hela mycket fort.

När hon nu ser personen ser hon att den har något i handen, först tror hon att det är en pistol”, står det i polisförhöret.

Enligt henne höll mannen, Akilov, upp sin arm och en ljuslåga tändes – det var då hon förstod att han höll i en tändare. De två var helt ensamma på platsen. I polisförhöret står förloppet beskrivet:

”De båda står och tittar på varandra en längre stund med ett avstånd mellan dem på cirka sex meter och båda står stilla. Hon ser att personen bär mask och då förstår hon att det personen gjort har den gjort med avsikt”.

Hon förstod direkt att hon måste fly. Hon ville komma åt sin mobil, men hennes ben kunde inte röra sig. Till slut lyckade hon backa några steg medan hon tittade på Akilov – och sprang från platsen.

Han förberedde dådet i månader 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM