Turkiet ska ha inlett attack i norra Syrien

Turkiets försvarsminister Nurettin Canikli uppger att man inlett en attack mot kurdiska styrkor i nordvästra Syrien.

Turkiet ser dem som terrorister.

– Operationen har alltså inletts med beskjutning över landsgränser, säger Canikli till turkisk tv.

Den turkiska militära offensiven mot kurdiska styrkor i nordvästra staden Afrin i Syrien ska ha inletts under fredagsmorgonen. En kameraman vid nyhetsbyrån Reuters har filmat turkisk artilleribeskjutning vid gränsområdet Sugedigi mot Afrinregionen.

Turkiet har under de senaste dagarna samlat trupper och stridsvagnar vid gränsen till Syrien, och försvarsministern uppgav i turkisk tv att operationen ”kommer att inledas”. Han sa sedan att den ”de facto har inletts”.

– Operationen har alltså inletts med beskjutning över landsgränser, förutom att det inte finns några gränsövergångar. När jag säger ”de facto”, vill jag inte bli missförstådd, de har inletts utan gränsövergångar. Alla terrornätverk i norra Syrien kommer att krossas, säger Nurettin Canikli till turkiska tv-kanalen AHaber.

Turkiet ser de kurdiska styrkorna som terrorister som hotar Turkiets säkerhet.

Den kurdiska YPG-milisen i Syrien uppger att turkiska styrkor började bomba mot Afrinregionen redan under natten mot fredagen.

Ryssland, som står på den syriska regeringens sida i striderna, ska ha flyttat militärobservatörer från området för att undvika att hamna mitt i striderna, uppger turkiske parlamentsledamoten Ahmet Berat Conkar för al-Jazira. Uppgifterna motsägs dock i syrisk media.

Ett sådant drag kan tolkas som att den syriska regimen och dess allierade ska ha gett sitt medgivande till Turkiets offensiv.

Tidigare i veckan kom uppgifter om att USA planerade att bilda en gränsstyrka på 30 000 man tillsammans med bland annat YPG i paraplystyrkan SDF (Syrian Democratic Forces). Utrikesminister Rex Tillerson ska dock ha förklarat frågan som ”felrapporterad” i onsdags, och sagt att någon sådan styrka absolut inte planeras.

Publisert: