Studie: Honkatter är högertassade och hankatter vänstertassade

Av: Ellinor Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Majoriteten av honkatter föredrar högertassen och de flesta hankatter sätter helst vänstertassen först, visar forskning som The Guardian har tagit del av. Det är oklart vad de olika preferenserna beror på.

Resultaten av studien, som publiceras i tidskriften Animal Behaviour, visar att katter överlag inte föredrar den ena eller andra tassen, till skillnad från människor där 90 procent är högerhänta. Men individuellt har katterna ofta en dominant tass.

44 katter har bidragit till forskningen som har genomförts i djurens hem. Ägarna har iakttagit vilken tass katten väljer att sätta först när den går ner för trappan, in i kattlådan, vilar sig på soffan och petar fram mat. 

73 procent av katterna hade en favorittass för att välja mat, 70 procent valde oftast samma tass varje gång den skulle ner för trappan och 66 procent föredrog att gå i kattlådan med samma tass. När det gällde vilken sida katten väljer att vila på var det bara 25 procent av katterna som valde samma.

Forskningen kring vilken tass våra fyrfota vänner väljer kan bidra till insikter i djurens stresstålighet, enligt forskarna bakom studien. Enligt studien är det mer sannolikt att de djur som föredrar vänstertassen uppvisar starka reaktioner vid rädsla. De visar också mer aggressivitet och hanterar stressiga situationer sämre. 

Vad som ligger bakom skillnaderna har forskarna inget svar på.

– Vi vet helt enkelt inte. Det har någonting att göra med skillnader i hjärnstruktur- och funktion mellan hon- och hankatter, men vad det är specifikt är oklart, säger doktor Deborah Wells vid Queens University i Belfast till tidningen. 

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN