22-åring häktad för sprängdåd mot polisbil i Malmö

Den 22-årige mannen som misstänks ha sprängt en polisbil i Malmö häktas.

Det beslutade Malmö tingsrätt på nyårsdagen.

Mannen dömdes i slutet av oktober till fängelse för grovt bedrägeri – men straffet har ännu inte verkställts.

Här häktas 22-åringen för sprängningen utanför en polisstation.
Här häktas 22-åringen för sprängningen utanför en polisstation.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Det var på fredagskvällen som en detonation inträffade vid polishuset på Sallerupsvägen i Malmö. En polisbil blev demolerad, men inga personer kom till skada.

I anslutning till platsen greps en 22-årig man. Han anhölls senare misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse.

På nyårsafton begärdes mannen häktad. Klockan 12 på nyårsdagen hölls häktesförhandling mot honom. Innan överläggningarna inleddes sa advokaten Mikael Nilsson att han bestred häktningsyrkandet.

– Vi menar att det är ett skadegörelsebrott och inte allmänfarlig ödeläggelse. Vid ett sådant brott är det inte aktuellt med häktning.

Efter ungefär en timme kom beskedet att tingsrätten går på åklagarens linje och häktar mannen. Brottsrubriceringen ändras dock till grov skadegörelse.

Var dömd till fängelse

Den häktade mannen är tidigare dömd för bland annat narkotika- och vapenbrott. I maj dömdes han i Ystads tingsrätt för grovt bedrägeri efter att vid en mängd tillfällen beställt och hämtat ut mobiltelefoner i andra personers namn.

Straffet blev skyddstillsyn, men hovrätten ändrade i slutet av oktober påföljden till fängelse i ett år och fem månader. Straffet hade dock inte hunnit verkställas.

– Ofta är man på fri fot även om får ett hyfsat långt fängelsestraff. Det är ett ganska vanligt förfarande. Det tar vanligtvis några månader för Kriminalvården att genomföra de åtgärder som behövs, säger Mikael Nilsson.

”Angrepp på rättskedjan”

Utredarna har säkrat övervakningsbilder från kvällen då bilsprängningen ägde rum. En man som är klädd i samma kläder som 22-åringen har fångats på bild, enligt polisen.

Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisen i region syd, har tidigare beskrivit utredningsläget som gott.

Det är fortfarande oklart vad det var som orsakade explosionen. Det ska dock mest sannolikt röra sig om en så kallad banger, alltså en kraftig smällare.

Efter sprängningen mot polisbilen har fördömandena duggat tätt.

– Det är ett angrepp på hela rättskedjan när man spränger en polisbil på detta viset, har Andy Roberts, polisområdeschef i Malmö norr, till sagt till Aftonbladet.

Polisen har vädjat till personer som har information om händelsen att höra av sig på 114 14.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln