Paristerroristens okända brev – ”bombbältet var defekt”

Terroristen Salah Abdeslam sprängde sig aldrig till döds i Parisattackerna i november 2015.

Varför han inte utlöste sin bomb har varit okänt – men nu offentliggör polisen ett brev där Abdeslam skriver att bältet var defekt.

”Jag ville också bli martyr, men Allah bestämde något annat”, skriver han i meddelandet, enligt Le Parisien.

Salah Abdeslams bror Brahim sprängde sig till döds vid kaféet Comptoir Voltaire under terroristattackerna i Paris den 13 november 2015.

Varför Salah inte också utlöste sin bomb har hittills varit okänt för allmänheten. Bombbältet hittades under natten mellan den 13 och 14 november 2015 i Montrouge i södra Paris.

Dator slängd i papperskorg

Det spekulerades i franska medier om bomben och att Salah Abdeslam gjort sig av med den för att han inte vågade detonera den vid Comptoir Voltaire. Tidningen Le Parisien skriver att historien om bombbältet varit ”une des zones d’ombre de l’enquête” – vilket ungefär betyder ”ett otydligt avsnitt i utredningen”.

Men nu har man offentliggjort ett brev skrivet av Abdeslam där han beskriver händelserna. Brevet hittades av polis i Belgien 2016. En dator låg slängd i en papperskorg nära den lägenhet som användes av terrorcellen som utförde attackerna den 22 mars 2016 i Bryssel.

På datorn hittades meddelandet vars innehåll nu har offentliggjorts.

”Ville bli martyr”

Abdeslam kallar sig i brevet för ”Abu Abderrahman” och skriver att han deltog i attackerna i Paris. Han hade en önskan att spränga sig själv utanför Comptoir Voltaire men bomben fungerade inte.

”Jag ville också bli martyr, men Allah bestämde något annat (...) och jag återförenades sedan med mina bröder för att det var fel på bältet”, skriver han.

Han fortsätter sedan med att skriva att han tänkt resa till Syrien efter attackerna i Paris men ”det bästa jag kunde göra var att avsluta arbetet med mina bröder här”

Han skriver också:

”Jag önskar att vi i framtiden är bättre utrustade innan vi skrider till handling”.

Greps efter skottlossning

En kriminaltekniker som undersökt bomben har tidigare sagt att det inte med säkerhet går att uttala sig om Abdeslam verkligen försökte att utlösa den.

Fyra månader efter attackerna greps Salah Abdeslam i Molenbeek i Belgien. Han skottskadades lindrigt i samband med gripandet. Han åtalades för mordförsök i Belgien men utlämnades sedan till Frankrike.

Salah Abdeslam när han greps i Molenbeek.
Salah Abdeslam när han greps i Molenbeek.

Publisert: