MSB varnar: ”Kan påverkas av främmande makt”

avStaffan Lindberg

Publicerad:

Det oklara valresultatet gör att regeringsbildningen kan utsättas för påverkansförsök från främmande makt – varnar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– En process som handlar om att få till stånd en regering utifrån ett svårtolkat valresultatet är en möjlig sårbarhet, säger Svante Werger, kommunikationsdirektör på MSB.

Under de senaste åren har flera utländska val, däribland det amerikanska presidentvalet 2016, utsatts för påverkan från främmande makt.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har därför sedan i våras haft en särskild organisation för att följa påverkanshotet mot valet. Syftet var att aktivt följa valrörelsen och valet för att kunna gripa in om något upptäcktes som riskerade att störa valets legitimitet, valprocessen eller själva valresultatet. Under valdagen och -kvällen fanns en stab på plats på MSB för att myndigheten skulle kunna reagera direkt ifall något inträffade.

1 av 3 | Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Det kunde till exempel ha handlat om Valmyndighetens arbete eller något särskilt parti som var utsatt. Då skulle vi omedelbart ha dragit igång samverkan med berörda parter. Men det har i stort varit lugnt hela vägen. Vi såg inga större avvikelser från det normala, säger Svante Weger, kommuniktionsdirektör på MSB.

”Slå in kilar”

Med ”det normala” menar han de kontinuerliga påverkansoperationer som pågår mot Sverige. Från till exempel ryskt håll odlas berättelser om ett Sverige som misslyckats med migration. Även vår säkerhetspolitik och vår syn på EU och Nato angrips.

– Målet är att försöka slå in kilar och förstärka polariseringen av det svenska samhället, säger Svante Werger.

Regeringsbildningen sårbar

Men faran för försök till påverkan från främmande makt är inte över. Även regeringsbildningen kan bli föremål för attacker.

– Vi tittar mycket på var det finns svaga punkter i det svenska systemet. Det är klart att en process som handlar om att få till stånd en regering utifrån ett svårtolkat valresultatet är en möjlig sårbarhet.

Hur stor är risken för det?

– Det vill jag inte spekulera i.

”Var källkritisk”

Den särskilda organisation som MSB haft på plats under valet kommer att fortsätta att bevaka utvecklingen.

– Det generella rådet till medborgare är att vara fortsatt källkritiska, särskilt när det gäller nyheter som man reagerar väldigt starkt på, vare sig det handlar om ilska eller glädje. Då bör man fråga sig: vem har intresse av att sprida det här? Kan det finnas en annan bakomliggande agenda än sanningen? säger Svante Werger.

Publicerad: