Energidryck

Förslaget: Begränsa koffeinhalten i energidrycker

Av: 

Nicole Gustafsson

För att begränsa tillgången på energidrycker föreslår Livsmedelsverket att en maximal halt för koffein införs för dryckerna. Arkivbild.
För att begränsa tillgången på energidrycker föreslår Livsmedelsverket att en maximal halt för koffein införs för dryckerna. Arkivbild.

NYHETER

Snart kan energidrycker begränsas.

Livsmedelsverket föreslår nämligen att en maxgräns för koffeinhalten ska införas.

”Det skulle kunna minska risken för att någon får i sig stora mängder koffein via energidryck”, säger Anna Wedholm, chef på Livsmedelsverket, enligt ett pressmeddelande.

Energidryckers påverkan på unga är en diskussion som pågått länge. Nu vill Livsmedelsverket att man inför nya regler när det kommer till dryckerna, rapporterar TT.

Regeringen har sedan tidigare gett Livsmedelsverket i uppdrag att undersöka barns koffeinintag. Det är utifrån den utredningen, samt behovet att begränsa tillgången på energidrycker, som Livsmedelsverket kommer med sitt nya förslag.

Verket vill att en maximal halt för koffein ska införas för dryckerna.

"Det skulle kunna minska risken för att någon får i sig stora mängder koffein via energidryck", säger Anna Wedholm, chef vid Livsmedelsverket enligt ett pressmeddelande.

Vill ha nya regler för energidryck i Sverige

Sverige skulle inte vara det första europeiska landet med en sådan typ av regel. Det finns nämligen redan liknande bestämmelser i bland annat Tyskland och Danmark.

Livsmedelsverket noterar att forskningen visar att måttlig konsumtion av energidrycker inte är farlig. I Sverige har vården heller inte fått in något allvarligt fall av koffeinförgiftning. Men personer som dricker stora mängder kan uppleva obehag av koffeinet.

Samtidigt visar verkets egna undersökningar att barn mellan 11 och 18 år får i sig mer koffein från kaffe, te och andra drycker.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Rapport: Biverkningar vanligt bland barn som dricker energidryck

ÄMNEN I ARTIKELN

Energidryck

Livsmedelsverket

Regeringen

Barn & unga

Sverige