Hyfsade chanser för en vit jul

Foto: Pontus Lundahl/TT
En man skottar snö vid Koppartälten i Hagaparken i Solna. Nytt snöfall är på väg in över landet, och sista dagarna fram till dopparedagen ser temperaturen ut att hamna på minus i stora delar av landet.

avTT

NYHETER

Ett nytt snöfall är på väg in över landet, och därefter blir det kallare temperaturer.

För dem som hoppas på en vit jul är det goda nyheter.

Hoppet lever för dem som vill att snön som fallit över stora delar av Sverige ska ligga kvar till jul.

På tisdagen väntas ett snöområde in under förmiddagen över norra Svealand, även om det inte rör sig om några stora mängder.

– Däremot har vi lite större mängder lite längre norrut i Västernorrlands kustland och in över Västerbotten kustland, där det kan komma fem centimeter, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

Temperatur och mängd avgörande

Under onsdagen drar ett annat område in över västra Svealand, Värmland och Dalarna, för att sedan röra sig i nordostlig riktning och nå norra Norrland natt mot torsdag.

Natt mot torsdag drar också ett nederbördsområde in över Västkusten och Skåne, men där är det oklart var gränsen mellan snö och regn går. Halland och söderut kan man räkna med regn, men gränsen flyttas söderut och på dagen kan snö komma nere i Blekinge.

Hela Norrland, Dalarna och Värmland ser ut att kunna få en vit jul, medan det åtminstone finns hopp för övriga landet, med undantag för de sydligaste delarna.

– Det beror på mängderna snö som faller. Det ser ut som om att det under fredagen och helgen kommer att vara minusgrader ned till södra spetsen av Vättern, säger Lindberg Stoltz och fortsätter:

– Om det som ligger får vara kvar under onsdagen och kan fyllas på under torsdagen, så kan jag tänka mig att vissa platser i Götaland kommer att få en vit julafton

Osäkra prognoser

Prognosen är dock osäker, och de körningar som gjorts på SMHI har pekat åt lite olika håll.

– Så jag vågar inte svära på det. Det är många som blir arga om jag har fel, säger Max Lindberg Stoltz.

Några som inte ser ut att få en vit jul är Skåne.

– Jag tror inte att snön kommer att ligga kvar, och temperaturen är på plussidan. Skåningarna kan hoppas på det, men det ser inte så ljust ut, säger han.