Människohandel

Sex dömda för människohandel

Av: 

TT

Åklagaren Måns Biörklund. Arkivbild.
Åklagaren Måns Biörklund. Arkivbild.

NYHETER

Sex män från Bulgarien döms till fängelse för människohandel. Växjö tingsrätt anser att de utnyttjat nio landsmän.

Några av tiggarna har också blivit misshandlade, bland dem en gravid kvinna som fick missfall i fjärde månaden.

Ytterligare en person döms för medhjälp till människohandel. Strafflängden varierar mellan ett och ett halvt och fem och ett halvt års fängelse.

Domstolen anser att kvinnan som fick missfall är trovärdig och att det finns annan bevisning för att hon blivit misshandlad, däremot saknas bevis för att det var misshandeln som orsakade missfallet.

"Det är naturligtvis ändock allvarligt att misshandla en gravid kvinna", skriver Växjö tingsrätt i domen.

När hon somnade

Inför domstolen har kvinnan berättat att hon exempelvis misshandlades om hon somnade när hon tiggde eller om hon tiggt ihop för lite pengar.

Misshandeln utfördes bland annat med metallpinnar och träpinnar. En polis som vittnat under rättegången har sagt att det nästan var en sport bland poliserna att hitta golfklubbor i de nu dömdas bilar. Detta anser domstolen är ett bevis för att de hade tillgång till tillhyggen i bilarna.

Tiggarna har beskrivit det som att de varit anställda som tiggare.

– Vi ska ha klart för oss att det inte är förbjudet att tigga, och inte heller förbjudet att anordna och organisera tiggeri inom ramen för brottet människohandel. För att någon ska fällas till ansvar för människohandel krävs att flera andra förutsättningar ska vara uppfyllda, säger lagman Lars-Olle Larsson vid en pressträff.

Vilseledda och utnyttjade

Att det i detta fall handlar om människohandel beror på att några av tiggarna blivit vilseledda när de lockades till Sverige och att några av dem blivit otillbörligt utnyttjade, enligt domstolens mening.

Några av tiggarna har i Sverige huvudsakligen bott i läger i husvagnar eller bilar i skogen, medan andra har bott i ett hus i Hultsfred. Tiggeriet har pågått under en längre tid "under svåra eller mycket svåra förhållanden", skriver Växjö tingsrätt.

I några fall har tiggarna haft miserabla levnadsförhållanden i Bulgarien, vilket har utnyttjats av de män som nu döms, anser domstolen.

Växjö tingsrätt anser att tiggarna har exploaterats på ett sätt som inneburit att de befunnit sig i ett nödläge. Men samtliga de 13 tiggare som åtalet handlar om har inte utsatts för människohandel enligt domstolen, utan bara nio av dem.

En man som har låtit tiggare bo i en del av sitt hus har varit åtalad för medhjälp till människohandel. Men han frias av domstolen. Åklagaren har inte hävdat att han tjänat några pengar på att ha tiggare boende hos sig och domstolen anser det inte bevisat att han hade uppsåt till det brott som han åtalats för.

Utvisas

De sju män som döms för människohandel och medhjälp till människohandel ska också utvisas.

De nio personer som enligt domen varit offer för människohandel tilldöms skadestånd på mellan 20 000 och 65 000 kronor.

Tingsrätten utgår ifrån att de nio personerna i genomsnitt tiggt ihop minst 100 kronor per dag, vilket totalt under den period målet omfattar gett ett ekonomiskt utbyte på 180 000 kronor. Dessa pengar ska förverkas från de sex som döms för människohandel.

– Människohandelsbrottet har utövats under lång tid och begåtts inom ramen för en organiserad kriminell och internationell människohandelsorganisation dikterad av vinstintressen, sade åklagaren Måns Biörklund i samband med rättegångsstarten.

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp din julmat i god tid och få 200kr rabatt på första köpet med koden "NY200" - klicka här!

Mat.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Politiker – läs fängelsedomen för ligaledarna i tiggerihärvan

ÄMNEN I ARTIKELN

Människohandel

Bulgarien

Växjö

Tiggeri