”Nordkoreansk avhoppare immun mot mjältbrand”

avJoakim Magnå

Fyra soldater har flytt Kim Jong-uns diktatur i år.

Nu uppges en av de fyra avhopparna vara immun mot mjältbrand.

Upptäckten väcker nya farhågor om att Nordkorea besitter biologiska vapen, rapporterar nyhetsbyrån UPI.

Foto: Kim Jong-Un.

De sydkoreanska myndigheterna har inte identifierat soldaten, som antingen har vaccinerats eller blivit utsatt för mjältbrand innan han hoppade av från Nordkorea, rapporterar den sydkoreanska tv-kanalen Channel A på tisdagen, enligt UPI.

Under en hälsoundersökning hittades antikroppar mot den dödliga sjukdomen.

Fyra nordkoreaner har, vad man vet, lyckats hoppa av under 2017.

Mest uppmärksammad är den 24-årige soldat som under dramatiska former avvek i november. Efter att ha lämnat en bil flydde han till fots genom den demilitariserade zonen medan de nordkoreanska gränsvakterna sköt efter honom. Han träffades av flera skott och skadades svårt, men klarade sig över gränsen till Sydkorea.

Upptäckten av antikropparna förstärker Seouls farhågor om att Pyongyang utvecklar biologiska vapen.

Arbetar på vaccin

Sedan tidigare är det känt att nordkoreanska soldater vaccineras mot smittkoppor. Något som pekar på att landet experimenterar med biologiska vapen, enligt amerikanska forskare.

Mjältbrand är en mycket allvarlig och dödlig infektionssjukdom som främst förekommer hos djur. Enligt svenska Folkhälsomyndigheten finns vaccin, men inte tillgängligt överallt.

I Sydkorea arbetar militären på ett vaccin. Choi Hyun-soo, talesperson för försvarsdepartementet, uppger för UPI att det inte kommer att vara tillgängligt förrän tidigast i slutet av 2019.

ARTIKELN HANDLAR OM