Iran-avtalet

Obama lät drognätverk härja fritt – i åtta år

Av: 

Simón Bustamante

NYHETER

I åtta år försökte USA:s narkotikapolis spränga ett världsomspännande drognätverk – ledd av ingen mindre än organisationen Hizbollah.

Nu avslöjar Politico att Obama-administrationen lät Hizbollah härja fritt, trots att de smugglade in mängder med kokain till USA – allt för att rädda kärnkraftsavtalet med Iran.

Snart två år har gått sedan Iran gick med på ett avtal som begränsar mängden kärnkraft som landet kan ha, i utbyte mot att omvärlden lyfter sina sanktioner.

USA och Obama-administrationen var en av de starkast drivande krafterna till avtalet – som Donald Trump har kallat ”århundradets sämsta” och hotat att riva upp.

Nu avslöjar nyhetssajten Politico att Obama-administrationen så gärna ville ro hem kärnkraftsavtalet att man aktivt stoppade en omfattande polisoperation från att gripa och åtala medlemmar ur Hizbollah – till och med när organisationen smugglade in kokain till USA.

Tjänade en miljard om året

Operation Cassandra lanserades 2008, efter att USA:s narkotikapolis DEA samlat på sig bevis som pekade mot att Hizbollah gått från en Mellanöstern-centrerad militär- och politisk organisation till ett internationellt brottssyndikat.

Enligt DEA:s agenter tjänade Hizbollah en miljard dollar om året på att smuggla narkotika och vapen världen över.

I åtta år jobbade sedan DEA-agenterna med att kartlägga Hizbollahs kriminella nätverk – med hjälp av 30 amerikanska och utländska säkerhetsbyråer och via telefonavlyssningar, undercover-operationer och informatörer.

Spåren ledde ända till Irans regering

Man lyckades spåra organisationens kokaintransporter – vissa av dem från Sydamerika till Västafrika och vidare till Europa och Mellanöstern, andra genom Venezuela och Mexiko vidare till USA.

Agenterna lyckades även spåra den enorma mängd knark- och vapenpengar som organisationen tvättade genom köp av amerikanska begagnade bilar, som sedan skeppades vidare till Afrika.

Spåren ledde ända in i Hizbollahs innersta cirkel – och Irans regering.

Obama lovade minska spänningarna

Under presidentvalskampanjen 2008 lovade Barack Obama att USA:s relation med Iran skulle förbättras. Istället för påtryckningar skulle man sträcka ut en hand till landet för att minska på spänningarna.

Men allt eftersom Operation Cassandra nådde högre upp i Hizbollahs hierarki, började Obama-administrationen lägga krokben för DEA-agenterna – på grund av Irans starka anknytning till organisationen.

När agenterna sökte tillstånd för vissa utredningar, åtal, gripanden och sanktioner hindrades man av tjänstemän i USA:s justitie- och finansdepartement – som aktivt fördröjde, förhindrade eller avslog ansökningarna.

”Besluten togs från toppen”

– Det här var beslut på systematisk nivå, säger David Asher, en av hjärnorna bakom Operation Cassandra, till Politico.

Planen var att åtala några av de största spelarna i Hizbollahs smugglingsverksamhet, bland annat genom att lura dem till länder där de sedan skulle kunna gripas.

Men Obama-administrationen gav agenterna kalla handen – livrädda för att Iran skulle backa ur kärnkraftsavtalet, uppger Politico.

– De rev upp hela den här operationen som var väl understödd och finansierad – och besluten togs från de som styr i toppen, säger David Asher.

Katherine Bauer, som jobbade på finansdepartementet under Obama-administrationen, har tidigare bekräftat uppgifterna som nu kommit fram i Politicos gräv.

Redan i februari 2016 menade hon i ett skriftligt yttrande till utrikesutskottet att utredningarna kring Hizbollahs kriminella verksamhet ”bromsades av rädsla för att röra till det med Iran och äventyra kärnkraftsavtalet”.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Rouhani hotar med att avsluta Iranavtal

ÄMNEN I ARTIKELN

Iran-avtalet

Hizbollah

Barack Obama

Iran

Kärnkraft