Han är folkets favorittomte

”Det är naturligtvis smickrande”

Leif GW Persson som jultomte – om svenskarna får välja. 

Han är den vi helst vill ska komma hem och dela ut våra klappar.

– Det är naturligtvis smickrande. Sen om det är så klokt av dem som tycker så, det vet jag inte, säger GW själv.

Tomten är ofta en bullrig och fryntlig figur som frågar om det finns några snälla barn. När en kriminologiprofessor ställer just den frågan vill det till att vi varit extra skötsamma under året som gått. Många är uppenbarligen villiga att ta den chansen eftersom Leif GW Persson, 72, är den kände svensk vi helst vill ska komma och dela ut våra klappar. Det enligt Aftonbladet/Inizios stora undersökning. GW är överlägsen etta, tvåa är fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic och trea underhållaren Mark Levengood.

– Det är naturligtvis smickrande. Sen om det är så klokt av dem som tycker så, det vet jag inte. Mina barn brukade inte vara allt för begeistrade när jag var det. Man skulle ut och köpa tidningen och just då dök tomten upp. Han pratade konstigt, men såg i övrigt ut som pappa, säger Leif GW Persson.

– Om jag skulle välja tomte fick det bli någon annan än jag. 

Vilken favorit har du själv?

– Det är naturligtvis den riktiga tomten. Han är oslagbar. Han bor på Nordpolen och färdas med renspann. Han har ju mycket att göra de här dagarna så man får ju vidtala honom i god tid. Men det är min rekommendation: den riktige tomten.

Hur kommer du att fira jul?

– De senaste åren brukar jag åka ner till min äldsta dotter i Bryssel. Hon älskar julen, är besatt av julpynt och så lagar hon utmärkt mat. Och så bor hon mitt i stan. Sen har jag ett antal barn och barnbarn i närområdet. Och sen firas det jul, ja.

Ingen klassisk julmat

På bordet blir det ingen klassisk julmat.

–  Man äter sån där fransk och italiensk mat och inte så mycket korvar och skinkor. Det blir  ostron och sånt som jag älskar. Jag äter julbord en gång per år. Ett julbord räcker gott.

Tycker du om julen?

–  Ja, det är klart att jag gör. Frånsett att det är en förskräckligt massa att göra. Det ska köpas saker, de ska ha presenter och man ska vara noga så att de inte inser att man tycker bättre om nån annan. Man måste vara avvägd på kronan när man ger dem nånting.

Silvia med i toppen

Första kvinna på listan är drottning Silvia som hamnar på sjätte plats. Men enligt Aftonbladet/Inizios undersökning är tomten på väg ut. Över hälften svarar att de inte kommer ha någon tomte i år. Och om det blir en tomte är det  vanligast att det är en släkting som delar ut klapparna. 


VILKEN AV FÖLJANDE KÄNDA PERSONER SKULLE DU VILJA KNACKADE PÅ HOS ER SOM JULTOMTE?

Vilken av följande kända personer skulle du vilja knackade på hos er som jultomte?

  1. Leif GW Persson (23 procent)
  2. Zlatan Ibrahimovic (11 procent)
  3. Mark Levengood ( 10 procent)
  4. Ernst Kirchsteiger (8 procent)
  5. Stefan Löfven (7 procent)
  6. Drottning Silvia (4 procent), Babben Larsson (4 procent)
  7. Arne Weise (3 procent), Erik Haag (3 procent), Lasse Kronér (3 procent)
  8. Katarina Sandström (1 procent), Lotta Lundgren (1 procent)

Någon annan (11 procent)
Tveksam, vet ej (11 procent)

Om undersökningen
Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 16 år och äldre som firar julafton. Undersökningen omfattar 1 224 intervjuer under perioden 4–10 december, 2017 och är genomförd som en webbundersökning. 

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN