Mattis togs inte på sängen av Trumps utspel

TT-Reuters

Publicerad 2018-06-12

Sydkoreanska soldater under den årliga militärövningen Ulchi Freedom Guardian förra året. Arkivbild.

USA:s försvarsmakt säger att inget besked kommit om att avbryta de planerade militärövningar som Sydkorea och USA håller vid den koreanska halvön – trots Donald Trumps utspel. Men försvarsministern blev inte förvånad.

Planerna på militärövningarna fortsätter, enligt den amerikanska militärens talesperson Jennifer Lovett.

"I samarbete med våra allierade kommer vi att fortsätta med vår nuvarande militära inriktning", säger hon i ett uttalande och tillägger att inget besked kommit från försvarsdepartementet eller den amerikanska flottan i Indiska oceanen och Stilla havet.

Hon nämner specifikt att det inte finns några beslut om att avbryta planerna för den stora årliga övningen Ulchi Freedom Guardian.

USA:s president Donald Trump antydde oväntat på presskonferensen efter mötet med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un att USA slutar med militärövningarna.

Han kallade dem "väldigt provocerande".

– Dessa krigsövningar är väldigt dyra, vi betalar för majoriteten av dem. Under förhållandena som vi förhandlar... Jag tycker det är olämpligt att ha krigsövningar, sade Trump.

Samtidigt säger sig USA:s försvarsminister Jim Mattis inte ha tagits på sängen av beskedet, enligt en talesperson för försvarshögkvarteret Pentagon. Han ska ha informerats i förväg.

– Det kom inga överraskningar, säger talespersonen Dana White.

På den koreanska halvön är 28 500 amerikanska soldater stationerade och ska vara beredda att rycka ut i strid på bara några timmar.

ANNONS