Svarta hålet som växer snabbast i hela universum

avGeorgina Harris

Astronomer har hittat vad som bedöms vara universums snabbaste växande svarta hål.

Hålet växer så fort att det skulle kunna sluka och förstöra en massa motsvarande storleken på vår sol en gång varannan dag.

– Det här svarta hålet växer så snabbt att det skiner tusen gånger starkare än ljusskenet från en hel galax, säger en av forskarna bakom upptäckten.

Universum är inte det enda som expanderar – det gör svarta hål också. På onsdagen kom nyheten om att ett svart hål – lika stort som massan på 20 miljarder solar – har upptäckts.

Astronomerna vid Australian National University beskriver det svarta hålet som ”monstruöst” då den för varje dag växer och samtidigt slukar en massa motsvarande storleken på vår sol en gång varannan dag.

Den snabba expansionen på svarta hålet gör att den lyser tio gånger ljusare än fullmånen som vi känner den på Vintergatan.

– Det här svarta hålet växer så snabbt att det skiner tusen gånger starkare än ljusskenet från en hel galax, säger Christian Wolf, en av astronomerna bakom upptäckten, i universitetets pressmeddelande.

Foto: ANU
Svarta hålet fångat med kamera

Använde teleskop

Att hålet är så pass expansivt har att göra med den stora mängd gas som slukas in i det varje dag vilket orsakar friktion.

– De här stora, snabbt växande svarta hålen är extremt ovanliga och vi har sökt efter det i flera månader nu, säger Christian Wolf.

Upptäckten gjordes när astronomerna, med hjälp av teleskopet SkyMapper, bestämde sig för att titta så långt som 13 miljarder år bakåt i tiden. Astronomerna beskriver den här tiden som universums första mörka tidevarv.

”Jakten har bara börjat”

Forskarna söker fortfarande svar på hur ett svart hål som detta kan ha växt till sig så snabbt. Men troligen är det långt ifrån det enda då det enligt astronomerna till och med kan finnas ännu större svarta hål därute.

– Jakten på ännu större och snabbare växande svarta hål har bara börjat, säger Christian Wolf.

ARTIKELN HANDLAR OM