Tuff kamp väntar om EU:s jordbrukspengar

Bryssel, TT:s korrespondent TT

Publicerad 2018-06-01

Äppelodlare i Polen tillhör de jordbrukare i EU som totalt föreslås få dela på 365 miljarder euro under kommande sjuårsbudget. Arkivfoto.

Enklare och mer modernt, tycker EU-kommissionen om sina förslag på det väldiga jordbruksområdet i nästa långtidsbudget.

Fast motståndet lär bli tufft från de som inte vill skära i stöden.

– Ambitiöst, balanserat och realistiskt, tycker EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan på en presskonferens i Bryssel om förslagen i långtidsbudgeten för 2021–27.

Totalt vill kommissionen lägga 365 miljarder euro på jordbruket under perioden, en dryg tredjedel av hela den mångmiljardbudget som man nu ska förhandla om med EU:s medlemsländer under kommande år.

Samtidigt är det en bra bit mindre än tidigare, vilket redan fått exempelvis det jordbrukstunga Frankrike att protestera.

Hogans förslag innebär bland annat att direktstöden till EU-bönderna minskas med totalt drygt 30 miljarder euro – vilket redan fått jordbruksministrarna i Frankrike, Spanien, Portugal, Irland, Finland och Grekland att omedelbart skicka ut ett gemensamt uttalande med krav på att behålla nuvarande nivåer, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Mer pengar till unga

I förslagen ingår bland annat ett stödtak på 100 000 euro per gård, ökat stöd per hektar för mindre jordbruk och att länderna måste lägga två procent av direktstöden till att hjälpa unga jordbrukare.

Svenske EU-parlamentsledamoten Fredrick Federley (C) kallar förslaget "ganska bra", även om han saknar långsiktiga mål och forskningssatsningar.

– Den föreslagna minskningen tror jag är helt hanterbar. Jag tycker också att det är bra att man minskar direktstöden och man lägger tyngdpunkten på små- och medelstora företag, säger Federley till TT.

Besvikelse i LRF

Kollegan Marita Ulvskog (S) gillar tanken att medlemsländerna ska få friare möjligheter att välja vad som ska stödjas, men vill se mer pengar till glesbygden.

"EU kan och måste aktivt verka för att landsbygden inte sackar efter städerna", skriver Ulvskog i ett uttalande.

Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) är i sin tur tveksamma till om planerna verkligen innebär någon förenkling som kommissionen hävdar. Och man befarar dramatiskt minskade stöd till de större gårdarna.

"Det omöjliggör den viktiga effektivisering och rationalisering som det svenska lantbruket framgångsrikt arbetar med", skriver förbundsordförande Palle Borgström i ett pressmeddelande.