Många döda i mors dag-protester

Foto: Esteban Felix/AP/TT
Demonstranter i Managua tar skydd bakom barrikader.

avTT

NYHETER

I Nicaragua krävde onsdagens våldsamma protester 15 liv och fler än 200 personer skadades. Det var en av de blodigaste dagarna sedan protesterna mot president Daniel Ortega inleddes för mer än en månad sedan.

De senaste våldsamheterna fördöms av landets katolska biskopar, som kallar dem för en "organiserad och systematisk aggression" och har ställt in planerade samtal med regeringen.

Enligt vittnen öppnade regeringstrogen milis eld mot demonstranterna, som marscherade på mors dag till minne av de barn som dödats sedan protesterna började.

– Antalet människor som har dödats som ett resultat av maskerade brottsliga gruppers handlingar uppgår till 15, säger vice polischef Francisco Díaz.

Sju av dem ska ha dödats i huvudstaden Managua. Militären uppger att flera skadade har tagits omhand, bland dem flera poliser.

Regeringen nekar till anklagelserna om att våldet ska ha utförts av regeringsanhängare och säger att den inte har ansvar för våldsamheterna sedan protesterna började i april.

Europaparlamentet fördömde på torsdagen vad det kallade "brutalt förtryck" i Nicaragua.

Ortega valdes till president för tredje gången 2016 med mer än 70 procent av rösterna. Resultatet har ifrågasatts av valobservatörers som anser att regeringen tystat ned oppositionen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nicaragua