Kött och matsvinn pressar planeten

Av: TT

Publicerad:
Människorna på jorden äter för mycket kött, enligt nya studier.
Foto: Poppe, Cornelius
Människorna på jorden äter för mycket kött, enligt nya studier.

Människorna på jorden måste gå över till mer växtbaserad kost, och matsvinnet måste halveras.

Annars kan inte livsmedelsförsörjningen hållas inom planetens gränser när vi blir tio miljarder, enligt en ny studie.

Studien, som publiceras i Nature, är ett projekt med deltagande av forskare från många olika institutioner i flera länder, bland andra Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet.

Resultatet antyder att matproduktionens påverkan på miljön kan öka dramatiskt, med 50 till 90 procent till 2050, om inget förändras jämfört med i dag.

Orsaken är en kraftig befolkningstillväxt från dagens 7,7 miljarder till 10 miljarder 2050 kombinerad med en växande global ekonomi, en ökad konsumtion, ökad köttkonsumtion, och ökat matsvinn. Allt detta kommer att sätta ekosystemen på jorden under hård press.

Forskarna hävdar dock att det finns möjligheter att producera mer föda för 10 miljarder på ett hållbart sätt.

För det första, enligt forskarna, kommer det att krävas att köttätandet minskar, och att kosten blir mer växtbaserad. För det andra krävs bättre och effektivare jordbruksmetoder, vilket kan öka avkastningen utan att mer mark tas i anspråk. Slutligen krävs att matsvinnet på jorden halveras.

Detta blir förstås inte lätt att uppnå. Stora omställningar kommer att bli nödvändiga i samhället. Men om den politiska viljan är tillräcklig finns det en chans att det kan lyckas, tror forskarna.

Publicerad: