Borlänge

”Hellre ful och trevlig än snygg och tråkig”

Av: 

TT

NYHETER

Borlänge är Sveriges fulaste stad, enligt en webbomröstning som föreningen Arkitekturupproret ordnat i sociala medier.

Men stadens ambition har aldrig varit att vara vackrast på ett klassiskt vis, enligt näringslivschefen i Borlänge.

Omröstningen har skett via Facebook bland Arkitektupprorets 35 000 följare, och kan alltså inte betecknas som en vetenskaplig undersökning.

Borlänge centrum. Stadens stadskärna har röstats fram som landets fulaste. Arkivbild.

– Arkitektupproret jobbar i en klassisk arkitekturtradition. Borlänge är en ung stad, som har vuxit väldigt fort, säger Angelica Ekholm, näringslivschef i Borlänge kommun.

Hon förklarar att ambitionen i Borlänge aldrig har varit att staden ska vara vacker på det där klassiska viset, med stuckaturer och utsmyckningar. Däremot har Borlänge strävat efter funktionalitet och trivsel. Och där har man lyckats, säger hon. Folk trivs i staden.

Insidan räknas

– Hellre ful och trevlig än snygg och tråkig. Det är insidan som räknas, vi vill vara en stad där människor kan bo och trivas.

Borlänges originalitet är i stället det moderna, konstaterar hon.

– Borlänge utsågs på 60-talet till Sveriges modernaste stad. Det var till och med så att Borlänge blev teststad för nya modekollektioner från textilfabrikerna i Borås — om de fungerade i Borlänge så gick de bra att sälja. På 20-talet var Borlänge först med asfalterade vägar, berättar hon.

Rondeller

Borlänge är också känd för sin rikedom på rondeller.

– Då jag flyttade hit 1996 var vi Sveriges rondelltätaste stad. Sedan dess har vi byggt ännu fler.

Lite drygt 1 000 personer av alla de närmare 7 000 som lade en röst valde Borlänge. Tvåan, Västerås, som ibland anklagas för att vara Sveriges fulaste stad, fick närmare 800 röster och trean Hässleholm drygt 300 röster.

Tävlingen handlar enligt föreningen om "Sveriges mest förfulade stadskärna då alla städer var vackra fram tills rivningshysterins lådmodernister rev ut sina charmiga trähus och påkostade stenhus och ersatte med trista lådor". När föreningen förra året ordnade en omröstning om landets vackraste stadskärna vann Sundsvall. Då deltog drygt 10 000 personer i omröstningen.

Angelica Ekholm ifrågasätter hur många av de 1000 av dem som röstade på Borlänge som verkligen besökt och upplevt staden.

– De kanske bara tänker att Borlänge är en industristad, och att det därför är fult. Har de verkligen besökt Borlänge?

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Borlänge – Sveriges fulaste stad?

ÄMNEN I ARTIKELN

Borlänge

Arkitektur

Västerås

Hässleholm