Kry

Spelade sjuk inför nätläkare – fick narkotikaklassad medicin utskriven

Av: 

Jenny Rydberg

NYHETER

Breakits reportrar simulerade förkylning och en av dem snortade svartpeppar inför videoträffen med vårdappen Krys nätläkare för att verka sjuk.

Vid en av videoträffarna fick reportern den narkotikaklassade medicinen Cocillana-etyfin utskriven.

Under början av hösten har vårdappen Kry, där man träffar en läkare via video, haft en stor reklamkampanj där personer med förkylningar uppmanas att söka vård hos dem.

Vårdappen har tidigare fått kritik från läkare för att antalet onödiga läkarbesök kan öka när det är så enkelt att träffa en läkare hemifrån.

En videoträff med Krys läkare kostar 650 kronor i utomlänstaxa, en summa som landstinget betalar en stor del av, skriver Breakit.

Låtsades vara sjuk

Två av Breakits reportrar har testat att fejka en förkylning under ett nätläkarbesök med Kry.

I podden Breakit Daily berättar reportern Erik Wisterberg om hur han snortade svartpeppar inför videosamtalet med läkaren, för att verka sjuk.

– Egentligen ville jag bara peka på det märkliga i att göra reklam för läkarbesök när man är förkyld, för alla vet att de inte kan göra någonting åt det och att det nästan alltid är ett virus och det enda som går att göra är att vila, säger Erik Wisterberg i Breakit Daily.

Skrev ut Cocillana

Under hans videosamtal kritiserar läkaren reklamen för läkarbesök vid förkylningar, och kallar den för ”dålig”.

Ytterligare en reporter från Breakit testade att simulera förkylning under ett videomöte med Krys läkare. Han fick en narkotikaklassad medicin utskriven.

Reportern fick filma ner i halsen och läkaren som tyckte att halsen såg röd ut skrev ut den receptbelagda och narkotikaklassade hostmedicinen Cocillana-etyfin, som innehåller etylmorfin.

– Han blev ganska förvånad eftersom han kände sig kärnfrisk, säger Erik Wisterberg i Breakit Daily.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kry

Nätläkare

Vård & omsorg