Färdtjänst lämnade 85-åring med alzheimer ute i kylan

avEneida Berisha

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter ett besök på sjukhuset dumpades en 85-årig kvinna i kylan efter att ha släppts av utanför en inaktuell adress – med bara tofflor på fötterna.

– Det var hemskt att se sin mamma stå och vingla vid ett träd i skogen, alldeles förstörd. Det brast inom mig, säger sonen.

När en 85-årig kvinna skulle skickas hem från ett sjukhus i Stockholm ska färdtjänsten ha skjutsat henne till fel adress och inte ha kontrollerat att hon kom in, rapporterar nyhetsbyrån Siren. Nu anmäler sonen händelsen till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

När missen upptäcktes på sjukhuset hörde en sjuksköterska av sig till sonen.

– Hon lät uppriven och berättade att de skickat mamma till fel adress. De hade ringt taxibolaget utan att kunna finna henne och därmed kontaktat polisen, säger kvinnans son.

85-åringen hade skjutsats till sin folkbokföringsadress. Problemet var bara att hon sedan juni bott på ett korttidsboende på en helt annan adress.

Hade ingen ledsagare

Förutom sin alzheimer har modern problem med bensår och har det svårt med balansen, berättar sonen.

– Vi har varit överens om att hon ska ha ledsagare med sig. När det inte fungerat har boendet ringt mig eller några av mina syskon som kan följa med henne istället.

Men så blev det inte denna gång. 85-åringen skickades utan ledsagare och på sjukhuset knappades fel adress in vid beställningen av färdtjänsttaxin. Sedan lämnades hon utanför adressen.

Anmäls till Ivo

Sonen åkte till hennes folkbokföringsadress för att leta efter sin mor, som då varit borta i över två timmar.

– Det var en jävla ångest, det var fruktansvärt.

I sin Ivo-anmälan skriver han att han vill veta varför korttidsboendet inte skickade med någon personal, varför sjukhuset inte hade koll på vart hon skulle och varför färdtjänsten lämnade henne utanför huset och inte såg till så att hon kom innanför dörren.

– Det har varit så många fel här, det är inte okej. Det var hemskt att se sin mamma stå och vingla vid ett träd i skogen alldeles förstörd. Det brast inom mig, säger han.

Publicerad: