Nu byggs de nya murarna

NYHETER

Amerikanerna har fått inspiration av Israel

1 av 5 | Foto: Här stoppas de fattiga Frivilliga beväpnade gränsvakter vid muren som USA har byggt vid mexikanska gränsen i Campo, Kalifornien. President Bush har gett sitt stöd till en 59,2 mil lång mur som ska hindra fattiga mexikaner att ta sig in i landet.

Det ska vara en mur i år.

Modet svänger. Inte bara i klädbutikerna.

I världspolitiken är höga betongblock åter heta.

Bit för bit gjorde tryckluftsborrarna djupa hål i betongen. Snart gick det att se tvärs över till andra sidan.

Året var 1989. Vid övergången Bernauer Strasse i Östberlin rämnade Berlinmuren inför mina och de omkringståendes oförstående ögon. Världen öppnade sig. Murar var totalt passé. Så fel. Det var då.

Nu är murarna tillbaka.

Mexikaner ska stoppas

George W Bush är den senaste betong- och taggtrådsälskaren, ivrigt påhejad av kongressen.

USA vill stoppa de hundratusentals mexikaner som varje år ger sig ut på farliga ökenvandringar med drömmen om att illegalt ta sig in i USA där lönerna är tio gånger högre. Mexiko och USA är kompisar. Ändå byggs muren, mot

Mexikos vilja.

Bush har redan gett sitt stöd till 59,2 mil av mur mot de fattiga gästarbetarna.

I två lager

Representanthuset vill se hela 111,7 mil. Ungefär lika långt som om det skulle byggas en mur genom Sverige från Malmö till strax söder om Lycksele.

För att ingen arbetssugen mexikan ska slinka in byggs muren i två lager. Först en sex meter hög konstruktion av metall. Ett ingenmansland på 45 meter skiljer till ett lägre taggtrådsstängsel. Kameror, rörelsedetektorer och annan high-tech ska stoppa dem som till äventyrs lyckas forcera första försvarslinjen.

Kallas något annat

Amerikanerna har fått inspiration och råd av Israel, världens just nu främsta murbyggare.

Deras konstruktion på Västbanken - vars syfte är att helt skära av de palestinska områdena från Israel och de större judiska bosättningarna - är ett föredöme för alla murälskare.

För att undvika kritikerstormar suddar de bort ordet mur från sin vokabulär. Skyddsbarriär eller staket låter mycket trevligare. Bara den som inte stått nedanför de åtta meter höga betongblocken på Västbanken kan kalla denna barriär för annat än en mur. Dubbelt så hög som Berlinmuren.

Mur mot flyktingar

Europa är inte immun mot modeflugan. När afrikanska flyktingar i slutet av 2005 i stora mängder tog sig över väggen som skiljer Europa från Afrika i de spanska enklaverna Ceuta och Melilla, var svaret att fördubbla murhöjden till sex meter med taggtråd som aptitligt bete i toppen. Många flyktingar dinglade som fisk från en krok.

I stället för att klättra ger sig afrikanerna nu ut på dödliga båtfärder till Kanarieöarna som också tillhör EU.

Så var får vi se nästa mur? Tvärs över Medelhavet?

Aktier i betong och taggtråd är garanterat en bra investering.

Kinas mur är äldst - och längst

Wolfgang Hansson