Hoten mot homo-kändisar utreds igen

NYHETER

Överåklagare: Bibelcitat gör inte hoten lagliga

Att hota homosexuella blir inte lagligt bara för att man gör det med bibelcitat.

Det menar överåklagare Sven-Erik Alhem som nu inleder en ny förundersökning mot högerextremister som hotat homosexuella på nätet.

Bakgrunden är Aftonbladets artiklar om hoten.

Sven-Erik Alhem river därmed upp ett tidigare beslut av åklagare.

Hoten riktades mot 129 homosexuella svenskar, som hängdes ut med namn och bild på extremisternas hemsidor. De hotades till livet genom bibelcitat som "de ska ovillkorligen dödas".

Åklagare Håkan Roswall fick ärendet på sitt bord men beslutade snabbt att lägga ner förundersökningen - på grund av bibelcitaten. Roswall hänvisade till Högsta domstolens, HD:s, friande dom efter pastor Åke Greens predikan om sexuella abnormiteter, som homosexualitet, som han beskrev som en "cancersvulst på samhällskroppen".

Får inte förenklas

- När hoten är bibelcitat utgör de varken hets mot folkgrupp eller hot. Och då har jag inget att jobba med, sade Roswall i en intervju med Aftonbladet den 1 februari.

Efter att ha läst intervjun inledde överåklagare Sven-Erik Alhem en granskning av Roswalls beslut. Det har nu lett till att beslutet rivits upp, och en ny förundersökning ska inledas.

- Skillnaderna mellan det här fallet och fallet med Åke Green är stora, men det finns alltid en risk för förenklingar i analysen av HD:s domar, säger Alhem till aftonbladet.se.

- HD:s friande avsåg Åke Greens exakta ord och situation. Han som pastor försökte förmedla guds ord till sin församling. Det kan man inte överföra till att man kan använda bibelcitat hur som helst utan straffansvar, säger han.

"Samhället har stor skuld"

Som överåklagare menar han att homosexuella är samhällets mest utsatta grupp när det gäller hatbrott och hets mot folkgrupp.

- Samhället markerar hårt att rasism är inte rumsrent. Men homofobi och hat mot homosexuella däremot förs ofta fram av intellektuella och personer som samhället förknippar med status, som pastorer och prästerna som vägrar välsigna homopar. Det är oerhört allvarligt, säger Alhem.

Under granskningen av Håkan Roswalls belsut har Sven-Erik Alhem också fått många samtal från homosexuella som uttryckt rädsla och oro.

- Många har berättat hårresande berättelser om hur begränsade de är i sin vardag på grund av rädslan för hatbrott. De vågar bara gå på bio på eftermiddagen och så vidare. Det är ytterst anmärkningsvärt att vi inte kommit längre 2006 tycker jag.

Aftonbladet 1 februari

Karin Henriksson