Iranska nidbilder om Förintelsen

NYHETER

Irans största dagstidning satsar på att sälja lösnummer genom att publicera karikatyrer om Förintelsen som ett svar på att europeiska tidningar publicerat nidbilder av profeten Muhammed.

– Det kommer att bli en internationell tävling om Förintelsen, sade Farid Mortazavi, bildredaktör på dagstidningen Hamshahri.

Han förklarade att det sker i syfte att vrida på perspektivet när det gäller påståendet att tidningar kan trycka fientligt material i yttrandefrihetens namn.

– De västliga dagstidningarna tryckte de här karikatyrerna med yttrandefriheten som förevändning, så låt oss se om de menar vad de säger och även trycker de här karikatyrerna om Förintelsen.

Penningspriser

Mortazavi sade att inbjudan till tecknare kommer att publiceras i tisdagens nummer. De tolv bästa alstren – samma antal karikatyrer som i danska Jyllands-Posten – kommer att belönas med penninggåvor från privatpersoner.

Irans starkt Israelfientliga regim stödjer så kallade historierevisionister, som ifrågasätter nazisternas systematiska utrotning av judar och andra grupper under andra världskriget. De hävdar att Förintelsen antingen är påhittad eller har överdrivits.

Kallade förintelsen en myt

President Mahmoud Ahmadinejad utlöste upprördhet i slutet av förra året när han först sade att Israel borde ”utplånas från kartan” och sedan att Förintelsen är ”en myt som judarna använde för att rättfärdiga grundandet av Israel”.

TT-AFP