– Högern vill tillbaka till 1800-talet

NYHETER

SSU:s Anna Sjödin ser höstens val som ett viktigt vägval

Jag har hunnit ha många olika jobb. Men jag har också känt den förnedrande känslan av att inte ha ett arbete att gå till.

Det är ett deprimerande utanförskap som får många konsekvenser. Du kan inte skaffa bostad. Du nekas telefonabonnemang och du faller utanför den sociala gemenskapen. Det är inte konstigt att det föder uppgivenhet och desperation.

Men hur kommer vi åt den farliga ungdomsarbetslösheten? Hur kommer vi framåt? Klart är att vi står inför ett vägval.

Johan Forsell, ordförande för MUF och hans kumpaner från högerns ungdomsförbund har tidigare föreslagit att lösningen skulle vara att slopa arbetsrätten för ungdomar.

Detta tillsammans med andra förslag som färre högskoleplatser och sänkta ersättningar för sjuka och arbetslösa får en att tro att högern vill ta oss övriga med på en resa tillbaka till 1800-talet.

Denna dammiga, konservativa politik är inte ny och inte ett dugg förvånande. Den borgerliga drömmen är som vanligt att alla ska klara sig på egen hand och aldrig råka ut för problem som de inte kan lösa själva. Sen att inte verkligheten ser ut så det struntar väl dom i.

Vi har sett den där politiken prövas i andra länder. Mindre av anställningstrygghet och välfärd gör att arbetslösheten dröjer sig kvar samtidigt som utslagningen och otryggheten breder ut sig.

Vi socialdemokrater har en annan lösning.

Vi tror att vägen framåt handlar om mer trygghet - inte mindre. Vi tror att vi tillsammans behöver göra mer för att öka samarbetet och solidariteten mellan människor - inte mindre.

Det är därför vi vill satsa offensivt på att få in unga på arbetsmarknaden. I år införs regler som innebär att unga som varit arbetslösa i mer än sex månader bara kostar företagen hälften så mycket att anställa.

Vi tror också på att skapa fler riktiga jobb för dem som går ut gymnasiet och inför därför 3 000 nya lärlingsplatser. Dessutom skapar vi 11 000 nya sommarjobb som både ger erfarenhet och pengar för unga som pluggar.

Detta utan att slå undan fötterna för unga genom att ta bort deras anställningstrygghet eller sänka deras löner.

Socialdemokraternas politik bygger på att alla ska ha samma möjligheter i livet.

Vi tror att trygga människor vågar. Med en grundtrygghet i samhället vågar människor ta chansen att plugga, att starta företag, att ställa krav och utvecklas.

Då vet vi alla också att om det går illa finns det någonting att falla tillbaka på. Det är därför vår vision för framtiden handlar om tanken om solidaritet mellan människor.

Alla ska med, så enkelt är det!

Balla fakta/Anna

3 filmer

3 låtar

3 böcker

Anna Sjödin , Förbundsordförande i SSU