– Det är lätt för ungdomar att få tag i alkohol

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Anitra Steen chattade om åldersgränser, smuggling och första gången hon drack vin

Anitra Steen är vd för Systembolaget. Första gången hon blev berusad var hon 17 år – då drack hon vin.
Foto: lars rosengren
Anitra Steen är vd för Systembolaget. Första gången hon blev berusad var hon 17 år – då drack hon vin.

   Anitra Steen säger: Hej jag är här nu

gunnnar säger: Hej anitra, tycker du att det är för lätt för 16-åringar att få tag i sprit idag?

   Anitra Steen säger: Ja, det tycker jag. Framför allt på grund av mycket alkohol förs in i Sverige och säljs illegalt till ungdomar.

Ewa säger: Tycker du det ska vara straffbart att langa ? vilket straff isåfall ?

   Anitra Steen säger: Hej Ewa! Det är redan straffbart att langa till unga människor under 20 år.

Peter Norrköping säger: Hur ska vi förmå vuxna att inte köpa ut åt ungdomar under 20 år? Tycker du att lagen bör skärpas på den fronten?

Vad gör man på systembolaget för att förhindra att vuxna köper ut?

   Anitra Steen säger: Peter! Jag tror att det är viktigt att föräldrar förstår att om man köper ut till sina ungdomar så har man också signalerat att det inte är så farligt att dricka alkohol när man är ung, och det är precis det motsatta som gäller. I Systembolaget jobbar vi mycket med att förbättra så att föräldrar och andra inte ska kunna langa till unga människor.

Wesslan säger: Kan du förklara varför man inte ska få handla på systembolaget när man är myndig (18 år) utan måste vänta tills man blir 20 år. Det finns ju ingen logik att man ska kunna dömas till fängelse osv osv men inte kunna handla sprit.

   Anitra Steen säger: Hej Wesslan! Skälet till att man inte får handla förrän man är 20 år är att det vanligaste sättet att langa till ungdomar är äldre kamrater som köper ut åt sina yngre kamrater. Genom att vi har en åldersgräns på 20 år i Sverige begränsar vi risken för langning till yngre kamrater.

lars säger: Vem bär ansvaret att mindreåringar drycker så mycket?

   Anitra Steen säger: Hej Lars! Jag tror att det är viktigt att föräldrar tar huvudansvaret för hur deras barns dryckesvanor utvecklas. Vi vet att unga människors värderingar påverkas av hur föräldrar förhåller sig till alkohol även om andra människors påverkan också kan ha betydelse.

Bosse säger: Hej Anitra !

Tror Du att Göran och hans polare kommer att sänka alkoholskatten ?? Mvh Bosse Sthlm

   Anitra Steen säger: Hej Bosse! Just nu är det så att Systembolagets försäljning ökar och den privata införseln av alkohol till Sverige minskar. Jag tror att de politiska partierna i riksdagen kanske inte tycker att frågan om sänkta alkoholskatter är akuta just nu.

Emma säger: Hej Anitra. Undrar vilka åtgärder ni vidtar på Systembolaget för att se till att vuxna inte langar till minderåriga?

   Anitra Steen säger: Hej Emma! Just nu arbetar vi i Systembolaget med att förbättra våra möjligheter att förhindra langning till minderåriga. Det gör vi bl a genom utbildning av våra medarbetare i butikerna och genom samarbete med polisen. Genom att vi hela tiden diskuterar och arbetar med den här frågan så visar vi också att vi tar den på allvar.

Rolle säger: Hej Anitra! Nästan varje utländsk lastbilschaufför, som kommer till Sverige har med sig stora kvantiter öl och sprit, som säljs bl.a. på arbetsplatser. Sådana kvantiter kan omöjligen betraktas som privatimport. Varför uppmanar ni inte tullen att agera mot detta?

   Anitra Steen säger: Hej Rolle! Systembolaget kan inte göra så mycket åt den smuggling som sker för det här är faktiskt fråga om smuggling av alkohol. Däremot är det väldigt viktigt att både tullen och polisen prioriterar och agerar i de här situationerna och det vet jag att de gör.

Perka säger: Hej Anitra! Vilken anser du är den viktigaste åtgärden för att få unga att dricka mindre?

   Anitra Steen säger: Hej Perka! Dels att vi sköter våra försäljningsregler i Systembolaget och inte säljer till unga människor under 20 år, dels att vi vuxna är goda förebilder för yngre människor och använder alkohol på ett ansvarsfullt sätt.

Pauillac säger: Hej, Hur skall vi ändra svenskens grottmässiga hatkärlek till alkohol?

   Anitra Steen säger: Hej Pauillac! Genom att på olika sätt prata om vilka värderingar och attityder vi har till alkohol. Vi har startat IQ-initiativet, gå in för www.iq.se och titta. Det initiativet syftar till att få fler att göra mer och på det viset påverka våra värderingar runt alkohol.

marre säger: Hejsan! Är det lätt för ungdomar att få tag på sprit idag?

   Anitra Steen säger: Hej Marre! Ja, jag tycker att det är lätt. Och skälet till det är att det förs in väldigt mycket alkohol i Sverige, dels genom smuggling och dels att personer som är utomlands för med sig mycket alkohol in i Sverige. En hel del av den alkoholen säljs vidare till unga människor, något som är helt förkastligt.

ayesha säger: Hur gammal var du första gången du blev full?

   Anitra Steen säger: Hej Ayesha! Jag har aldrig varit riktigt full någon gång. Däremot har jag blivit berusad vid flera tillfällen. Jag prövade alkohol första gången när jag var 16-17 år.

Tom säger: Hej Anitra, vem tror du vinner valet, Göran eller Reinfeldt? :)

   Anitra Steen säger: Hej Tom! Jag hoppas att Göran och socialdemokraterna vinner valet.

phil säger: Varför inte införa samma system som i norge, med 18 på öl o vin och 20 på starksprit?

   Anitra Steen säger: Hej Phil! Jag tycker att det svenska systemet fungerar bra. Alkohol är alkohol, oavsett om det kommer i form av sprit eller öl.

Mr.Bangolf säger: Varför får du så hög pension?

   Anitra Steen säger: Hej Mr Bangolf! Jag är chef för ett stort företag och har ett stort ansvar. Min pension står i relation till den lön jag har för det arbetet jag gör.

tomsve säger: Hej Anitra. Ofta när man är utomlands kan man köpa vin eller sprit i sin lokala supermarket, något jag tycker är himla smidigt. Skulle inte det vara en bra idé även i Sverige? Varför/Varför inte?

   Anitra Steen säger: Hej Tomsve! Jag tycker att den svenska modellen att sälja alkohol är den bästa. Systembolaget drivs inte av vinstintresse och behöver därför inte locka kunder att köpa mer alkohol än vad man tänkt sig. Skulle vi sälja alkohol i tusentals livsmedelsbutiker som konkurrerar med varandra om kunderna skulle det innebära att alkoholkonsumtionen ökar kraftigt och på det sättet skulle också alkoholskadorna öka på motsvarande sätt.

elli säger: Du skrev att du prövade alkohol när du var 16-17. Hur fick du tag i det då?

   Anitra Steen säger: Hej Elli! Första gången jag drack alkohol så smakade jag vin och det var hemma tillsammans med mina föräldrar.

danne säger: Hej Anitra, jag känner till folk som ha varit och handlat på systembolaget och som bara är 16 år utan att ha blivit leggkollad.. men en person som är 40 blir legkollad nästan varje gång.. hur går det till ?? Jag tycker ALLA kunder ska visa leg.

   Anitra Steen säger: Hej Danne! Det är verkligen tråkigt att höra att vi har misslyckats med att begära leg av din kompis. Men jag kan lova dig att vi gör allt vi kan för att vi inte ska missa ålderskontrollen, bl a så kontrollerar vi vår egen förmåga genom att låta unga kunder mellan 20 och 25 år göra 5000 kontrollköp i våra butiker varje år. Din andra kompis som är 40 år är väl bara att gratulera till ett ungdomligt utseende, men jag tycker inte det är en god idé att de som är över 25 ska behöva visa leg.

Emma säger: hur känns det att ni kanske blir åtalade för detta med ert hus?? Jag skulle tycka det var oerhört jobbigt

   Anitra Steen säger: Hej Emma! Det är klart att jag är ledsen över att vi har missat att lämna in en arbetsmiljöplan. Det har vi åtgärdat nu och nu får vi avvakta åklagarens utredning.

Läs artiklarna om ungdomsfylleriet

Läs också:

Publicerad: