Treårig pojke misshandlad till döds

NYHETER

I dag åtalas de svenska adoptivföräldrarna

Pojken adopterades av ett par i en sydsvensk stad i somras.

I januari avled han - svårt plågad och misshandlad.

Nu åtalas hans svenska adoptivföräldrar, misstänkta för att ha orsakat hans död.

– Det är en oerhörd tragedi, säger vice chefsåklagare Stefan Edwardson till TT.

Den treårige pojken kom till Sverige sommaren 2005 från ett östeuropeiskt land. Hans adoptivföräldrar är i 30-årsåldern och bor i Sydsverige. De har ett biologiskt barn sedan tidigare.

Allt verkade normalt

Adoptivbyrån BFA, ”Barnen framför allt” skötte adoptionen. Enligt Eva Jonasson-Melin, vice ordförande i BFA, var familjen utåt sett helt normal.

– Det framkom ingenting konstigt under adoptionens gång. Vi hade inga indikationer på att det inte stod rätt till, säger hon till aftonbladet.se.

I dag åtalar vice chefsåklagare Stefan Edwardson pojkens föräldrar, som misstänkta för grovt vållande till annans död, alternativt grovt vållande till kroppsskada.

– Utredningen har visat att det inte handlar om något avsiktligt dödande. Därför gäller inte åtalet mord eller dråp, säger Stefan Edwardson till TT.

”Oerhörd tragedi”

– Det vi har kommit fram till får man beteckna som en oerhörd tragedi för alla inblandade. Det handlar om att man har tappat herraväldet över en situation som man inte har klarat av.

Pojken hade allvarliga sårskador på bålen, ena ljumsken, samt i stjärten och i underlivet, skriver TT. Trots det tog adoptivföräldrarna honom inte till sjukvården. Att han inte fick vård ledde till att pojken drabbades av vävnadsdöd i vissa kroppsdelar, blodförgiftning och lunginflammation.

Det blev hans död.

Det var pojkens adoptivföräldrar som själva larmade ambulans och räddningstjänst till bostaden i januari. Räddningspersonalen fann pojken svårt misshandlad och livlös.

Olika brottsrubricering

Erik Sterner, adoptivpappans advokat, säger sig inte ens veta om att ett åtal ska väckas i dag. Han konstaterar att brottsrubriceringen sett olika ut under utredningens gång, men ville på morgonen i dag inte diskutera misstankarna mot pappan närmare.

Både mamman och pappan nekar till brott.

Mia Carron