”Lindström inte ensam”

NYHETER

”Veckans snackis” kräver sitt sällskap

Det skulle förvåna om Mats Lindström är den ende inblandade i mejlskandalen.

E-posten andas studentikosa skratt. Det kräver närvaro av mer än en person.

Foto: ROBIN NORDLUND
HON FÅR TA SMÄLLEN "Enormt graverande för Marita Ulvskog", säger medierådgivaren Paul Ronge och lägger ett tungt ansvar på socialdemokraternas partisekreterare för atmosfären på partihögkvarteret. Nu har Göran Persson beordrat henne att samla partihögkvarteret och göra klart vad som gäller.

Socialdemokraterna försökte i går minimera skadorna av Mats Lindströms trakasserier av moderatledaren. I mer eller mindre tydliga ordalag pekades han ut som den ende inblandade i "Mejlgate".

Men inte ens statsminister Göran Persson vågar utesluta att det är fler. Han beordrade i går partisekreterare Marita Ulvskog att nästa vecka samla personalen på partihögkvarteret för att gå igenom vilka regler som gäller.

Ulvskog på semester

Mötet kommer dock inte att äga rum när partiordföranden önskar. Marita Ulvskog firar sportlov på Kanarieöarna.

Mats Lindström bad i går om ursäkt för vad han gjort i ett kort meddelande på socialdemokraternas hemsida. Han skriver att han handlat på eget initiativ och på eget bevåg.

Däremot skriver han inte att han gjort allting på egen hand. På goda grunder kan man alltså anta att det är fler inblandade.

Kräver sällskap

Mejlen från Lindström, alias "Veckans snackis", doftar studentrum. Man kan höra skrattsalvorna framför datorn när de påhittade mejlen skrevs. Men gapskrattar gör man sällan ensam. Det kräver sällskap.

I ursäkten förklarar Mats Lindström sina mejl med att han blev frustrerad under höstens barnledighet.

Men uppenbarligen kände sig Lindström otillfredsställd även sedan han återvänt till jobbet vid nyår. Minst fem smutskastningsmejl har skickats efter den tidpunkten.

Ett bakslag

För socialdemokraterna är det ett allvarligt bakslag att Mats Lindström tvingas gå.

Partiet är en stor beställare av opinionsmätningar. De används för Sveriges mest sofistikerade bearbetning av opinionen. Bland annat följs utvecklingen i strategiska väljargrupper för att välja vilka budskap som ska trummas in.

Mats Lindström beskrivs som oerhört duktig, närmast en guru, på att analysera mätningarna. Han presenterar sina slutsatser på partistyrelsens möten och på olika departement. Nyligen tog man exempelvis reda på att 78 procent var less på att höra talas om tsunamin, en uppgift som snabbt spreds även utanför partiet.

Val utan strategen

Men nu tvingas socialdemokraterna alltså genomföra en valrörelse utan Mats Lindströms tjänster. Samma valrörelse som Göran Persson i går beskrev som den hårdaste någonsin.

Socialdemokraterna har förlorat en av sina vassaste strateger. Det kan bli den mest bestående effekten av mejlskandalen.

Läs mer:

Lena Mellin