Tre barn sköts ihjäl av maskerade män

NYHETER

Den 9 juni blev en svart dag i södra Ryssland

1 av 2 | Foto: Bilen som Galina Gubina färdades i när hon sköts till döds.

Fredagen den 9 juni dödades åtta människor i den ryska delrepubliken Ingusjien.

Tre av dem var små barn – sju, fem och fyra år gamla.

En och samma bil kopplas samman till dåden – ändå har ingen gripits, skriver den ryska journalisten Anna Politkovskaja.

På morgonen den 9 juni stannade en silverfärjad bil av modellen Vaz utanför polischefens hus i staden Karabulaka, Ingusjien. I bilen satt fem maskerade unga män klädda i svarta uniformer. De väntade medan polischefen, Musa Nalgijeva, sa hej då till sin hustru.

Klockan halv nio hördes skotten.

Polischefen dödades. Det gjorde även hans tre barn – döttrarna Aminat och Anzjeloj, sju och fem år, samt sonen Magomed-Basir, fyra. Också polismannens bror och livvakt sköts ihjäl. En vanlig dag på väg till jobbet.

Genomborrades av kulorna

En halvtimme senare dök samma silverfärgade bil upp igen. Den här gången utanför regionchefen Galina Gubinas hus i ett mindre samhälle. Galina hade just satt sig i sin tjänstebil, en Volga, när hon – enligt chauffören - genomborrades av kulorna. Galina avled nästan omedelbart.

På kvällen den 9 juni sköts en åttonde person till döds, Daud Kornukajev, chefsagronom vid ett av Ingusjiens största jordbruk. Det finns inga vittnen till händelsen och ingen som kan säga om den silverfärgade bilen var inblandad även här. Det enda man vet är att bilen sågs en sista gång klockan 22.25 samma kväll då den stannade utanför Aslan Tazijevs hus. Männen i bilen kastade in tre granater på Tazijevs gård. Den här gången kom ingen till skada.

Ingen gripen

Åtta dödsoffer på en dag i lilla Ingusjien – något större än Blekinge – i södra delen av vårt grannland Ryssland. Inga gärningsmän har gripits. Reportern Anna Politkovskaja skriver i tidningen Novaja Gazeta att någon måste skydda dem. Hur skulle annars en lättigenkännlig bil kunna åka runt i delrepubliken och utan förhinder stanna vid olika platser – och döda? Enligt Politkovskaja finns i Ingusjien ett starkt stöd för vissa kriminella grupper och de kan därför räkna med beskydd. En annan möjlighet är att dödsskjutningarna skedde med polisens goda minne. För utan stöd från specialstyrkorna är det, enligt Politkovskaja, i det närmaste omöjligt att så fritt röra sig i området.

Skogsområde

Två dagar senare, den 11 juni, fann man den silverfärgade bilen i ett skogsområde i närheten av byn Jandare. Bilen sköts sönder och samman, tillsammas med alla eventuella spår efter gärningsmännen.

En knapp månad tidigare, den 17 maj, dödades sju personer i Ingusjien – bland dem en minister och fyra byggnadsarbetare.

Det är vardagen i södra Ryssland, i Tjetjenien, Dagestan, Ingusjien. Den 9 juni krävde våldet tre barn - sju, fem och fyra år.

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland