Han fick val i nätet - igen

NYHETER

Knölvalen hade fastnat i laxnätet - precis som för 28 år sedan

Foto: Fiskehistoria När fiskaren Hans Norberg, Trysunda, vände sig om trodde han att det fastnat ett vrak i hans laxnät. I själva verket var det en knölval – precis som för 28 år sedan.

Hans Norberg är unik i svensk fiskehistoria.

I går fick han en knölval i laxnätet - för andra gången.

-Först såg det ut som en kantrad båt. Sedan blåste den en vattenstråle så att jag blev alldeles blöt.

Foto: Luftpaus Ett moln av vatten far ur valen när den kommer upp för att andas vid laxnäten.

Hans Norberg, 76, är fortfarande tagen när Aftonbladet får tag på honom i den lilla sjöboden i fiskeläget på ön Trysunda utanför Örnsköldsvik.

-Ja, visst. Jag har fortfarande kvar vågorna i kroppen efter den stora drabbningen (skratt).

Trodde det var en båt

Vad var det som hände?

-Jag höll på och vittjade nätet och hade precis plockat loss en fin öring på fyra kilo när jag hörde ett buller bakom mig. När jag vände mig om såg det ut som en stor brunfärgad, kantrad båt var insnärjd i garnet. Men så blåste den plötsligt en vattenstråle rakt upp i luften och jag blev fullständigt dyngsur där jag stod i båten. Då insåg jag att det var en knölval som fastnat i laxnätet.

Oj, blev du inte rädd?

-Lite skärrad blev jag, för den var väldigt insnärjd i garnet och jag var ensam i båten. Men det var spännande också. När den lyfte stjärtfenan var bara den tre meter. Hela valen var nog upp mot tio meter lång. Pampigt må jag säga.

Det är andra gången du fångar en knölval i laxnätet?

-Ja, på sätt och vis. 1978 fick jag rycka ut som länsfiskerikonsulent när fiskaren Otto Sillman på Lörudden utanför Sundsvall fick en knölval i sin laxfälla. Den fick visst namnet Valborg eller Valfrid har jag för mig.

Den gången fick valen skäras loss från nätet. Hur gjorde du nu?

-Jag larmade kustbevakningens fartyg som var ute på skarv-räkning i närheten. Ganska precis som de kom fram lyckades valen på något konstigt sätt ta sig loss på egen hand.

Blev du besviken?

-Nej, tvärt om. En så unik varelse i dessa vatten vill man ju se oskadd. Och den är ju alldeles för stor att lägga i frysen (skratt).

Plasket kan vara ett sätt att prata

Olle Castelius