Kom Göran, så får jag snaska på dig

NYHETER

Läs Jennie Dielemans krönika

Det officiella startskottet för sommaren går i morgon. Blommor i hår, nubbe och sill och hoppa groda runt gigantiska fallossymboler. Mycket roligt. Allt är som vanligt.

Och ändå inte. Eftersom det är valsommar.

Höstens val märks till och med där politiker brukar bling-bling-lysa med sin frånvaro. Plötsligt står välstrukna val-

arbetare i tunnelbaneuppgången i Husby, och de delar ut flygblad i Fisksätra centrum. Vadå, det är väl inte så konstigt?

Jo, det är konstigt. Det är ovanligt. Det händer inte.

Annars brukar det etablerade samhällets små utflykter till förorterna mer handla om en vilja att göra nåt åt den, med undertexten - "nu ska vi hjälpa förorten ... från sig själv".

Som om problemet ligger i dem som bor där. De röstar inte, är arbetslösa, kriminella, har konstiga hundar som typ äter barn, pratar fel och ja, de är helt enkelt ett enda segregerat "dom". Som om segregation sker ensidigt (ehh ursäkta, alla i Bromma som inte har valt att leva segregerat räcker upp en hand). Och som om inte folk själva är fullt kapabla att se vilka problem som finns, samt sitta på lösningarna.

I Fiskis skulle man kanske bland annat säga att det där med att skola efter skola stängdes (barnen här går i 42 olika skolor runtom i Stockholm) - det var sådär. Eller i Husby, där proteströrelsen mot "bostadsbolagens långvariga misskötsel" ställt kraven: rusta upp förortsområdena, hit med närservicen som försvann, stopp för hyreshöjningar ...

I förra veckan sa sig Svenska Bostäder nu vara berett att "ta ett stort ansvar för utvecklingen i norra förorterna" och det är ju strålande - förutsatt att man istället för en blind kamp mot "brottslighet och otrygghet", verkligen förbättrar boendemiljön. Och i Fiskis ser det ut som om vi - äntligen - kommer att kunna bygga vår samlingslokal.

Man kan välja att göra så. Eller så gör man som till exempel moderaterna sommaren -04, när de i samband med Europaparlamentsvalet kom till Fiskis och - jag skämtar inte - delade ut godis. Vilken humor!

Fast - varför inte? Men skippa pyttegodiset den här gången - jag vill se miljöpartiet komma seglande i en enorm hallonbåt och vore det inte helt grymt om Göran Persson klädde sig som en jättemarshmallow? Kom ut hit och låt mig snaska lite på honom.

Eller så kanske

vi kan strunta i godiset helt och hållet i år?

Om Jennie: