Bloggarna tar in skvallret i politiken

NYHETER

Statsvetare: Valrörelsen blir smutsigare

Att blogga har blivit livsviktigt för politiker som vill synas.

Partierna kämpar för att ta makten över ”bloggosfären” innan valet.

Nu tror experter att bloggarna kan göra valrörelsen smutsigare.

För ett år sedan fanns några hundra svenska bloggar. Nu pratar alla om det som skrivits på två lokala politikers bloggar – ryktet om statssekretetare Lars Danielssons älskarinna.

Bloggosfären har blivit namnet på det politiska livet på internet.

Valrörelsen 2006 kommer att präglas av bloggarna tror statsvetaren och debattören Stig-Björn Ljunggren. Han ser anarkin från bloggarna sprida sig inom partierna.

– Det kommer att bli en livlig valrörelse vid sidan om den vanliga, säger Stig-Björn Ljunggren.

Lockar fram dårar

Engagerade människor som förr bara hade en kopieringsapparat för att göra flygblad har nu en ny kanal som kan nå rakt in i rikspolitiken.

– Det har blivit en kraft som partierna inte kan kontrollera. Det centrala språket hos partierna har fått ett parallellt spår som baseras på gräsrötterna. På gott och ont. Det kommer fram en massa dårar, säger Stig-Björn Ljungren, som tror att valrörelsen kommer att bli smutsigare.

Partiernas intresse för bloggarna handlar delvis om att behålla makten över det politiska livet.

– Man försöker fånga upp bloggandet och få in det i det traditionella partiet, säger Stig-Björn Ljunggren.

Fenomen från USA

I kampen om bloggosfären har socialdemokraterna kallat in Joe Trippi. En amerikan som fick demokratiske presidentkandidaten Howard Deans kampanj att lyfta till oanade höjder genom att utnyttja nätet.

Men Sverige och USA har stora skillnader i det politiska livet. Amerikansk politik bygger mer på lösa kampanjer före valet än den svenska, där partiernas organisationer är stark.

– Bloggarna kommer aldrig att få samma betydelse som i USA, säger Stig-Björn Ljunggren.

Få läser bloggarna

Han får medhåll av mediaanalytikern och bloggexperten Alexander Mason på företaget Observer. Han menar att bloggarnas betydelse är oerhört överskattad. I dag bevakar Observer bara 100 bloggar som de tror kan ha betydelse för samhällsdebatten.

– Det som hänt med ryktena om Danielsson är att en nyhet från en blogg har plockats upp av vanliga medier. Det är den effekten som bloggar kan ha, säger Alexander Mason.

Politiska bloggar har ofta väldigt få läsare och riktar sig mest till de som redan är insatta. Politiker bloggar för att få stöd inom partiet.

– Mycket av bloggarna handlar om att hålla kontakten med de redan frälsta. Man når inga nya väljare genom en blogg.

Grodor och misstag sparas

Skvallerfaktorn i politiken kommer däremot att öka, tror Alexander Mason. Bloggarnas inlägg sparas och cirkulerar på nätet. Politiska grodor kan plockas upp från bloggarna av motståndarna.

– Man blir lite frispråkigare på en blogg än vad man är annars. Detta kan plockas upp av media och helt plötsligt kritiserar socialdemokraternas partisekretare Marita Ulvskog det som sagts av en 19-årig politiker i Västergötland, säger Alexander Mason.

Carl-Magnus Fagerholm