Montenegro på väg mot självständighet

NYHETER

- men segermarginalen tycks bli knapp

Folkomröstningen blev en seger för ett oberoende Montenegro, sade landets premiärminister Milo Djukanovic natten till måndagen.

Men samtidigt krympte segermarginalen för oberoende till ett minimum.

55,5 procent av väljarna säger ja till Montenegros oberoende när 99 procent av valsedlarna räknats, uppgav Djukanovic. Han sade att de återstående rösterna inte påverkar slutresultatet.

– Detta är den viktigaste dagen i Montenegros historia, jublade Djukanovic som arbetat för sitt lands självständighet i många år.

Oppositionen har sagt att den väntar med kommentarer tills det officiella slutresultatet står klart senare under måndagen.

EU står bakom omröstningen för att godkänna delningen av Serbien-Montenegro i två stater.

Folkomröstningskommissionen i Montenegro har sagt att ett resultatet blir klart senare under måndagen.

”Återupplivats”

– Låt mig berätta att ett oberoende Montenegro har återupplivats genom folkets beslut, sade Djukanovic vid en presskonferens.

Han sade att 55 procent röstat för beslutet och gratulerade montenegrinerna till beslutet.

Om valresultatet bekräftas officiellt på måndagen betyder det den sista delen i upplösningen av det forna Jugoslavien, av vilka fyra republiker blev självständiga i och med krigen på 90-talet.

Under söndagen ringlade långa köer till vallokalerna i Montenegro, rapporterade TT:s utsände Stefan Hjertén. Resultatet blev som väntat att Europa får två nya länder. 88 procent av väljarna röstade under dagen, enligt valobservatörer.

Butter opposition

Den pro-serbiska oppositionen i Montenegro vägrade på söndagskvällen acceptera valresultatsprognosen.

– Resultatet är inte definitivt förrän folkomröstningskommissionen offentliggör det, innan alla accepterar resultaten, sade oppositionsledaren Predrag Bulatovic. Han anklagade samtidigt den styrande koalitionens anhängare för att fira i förtid.

Även serbiska ledare vägrade på söndagen att kommentera de första prognoserna från valresultatet i Montenegro.

TT