”Det finns inga marginaler däruppe"

NYHETER

Everestveteranen Oskar Kihlborg: Man är så otroligt utmattad efter att ha bestigit toppen

– Bara att bestiga ett så högt berg ställer så höga krav på en människa som det någonsin går. Att sedan åka skidor nerför kräver en extremt stark och väl förberedd person.

Det säger Oskar Kihlborg, som för sexton år sedan som första svensk besteg Mount Everest tillsammans med Mikael Reuterswärd.

Han beskriver känslan däruppe som att man är ett ”mentalt och fysiskt vrak”.

– Fysiskt är man totalt utmattad. På så hög höjd som över 8 000 meter är luften så tunn att hela kroppen påverkas. Mentalt blir man förvirrad och har svårt att fatta rätt beslut. En person som är fullständigt rationell och logisk på havsnivå kan få väldigt svårt att fatta rätt beslut under den sortens påverkan.

"Krävs ett under"

– Och däruppe finns det inga marginaler, säger Oskar Kihlborg.

Bara att klättra ner kräver otroligt mycket. Att råka ut för en olycka och utifrån det fatta rätt beslut och ta sig ner är oerhört svårt, säger han. Det krävs ett under.

När Kihlborg och Reuterswärd besteg berget gjorde man det på sydsidan, som ser annorlunda ut än nordsidan där Tomas Olsson skulle ta sig ner.

– Har man aldrig varit på så hög höjd är det svårt att föreställa sig svårigheterna. Det man får hoppas på är att han har den tur och energi som krävs för att rädda sig själv. Och att de som nu försöker komma till undsättning trots allt lyckas hålla huvudet klart och inte göra fler misstag.

Läs också:

Robert Triches