Opus Dei - en hatad rörelse

NYHETER

"Da Vinci-koden" anklagar organisationen för mord och terror - här är sanningen om Vatikanens hemligaste män

Foto: AP
MÖTE MED OPUS DEI Påven Benedictus XVI talar till medlemmarna i den konservativa katolska rörelsen Opus Dei under ett möte i Vatikanen. Rörelsen har fått utstå hård kritik efter publiceringen av Dan Browns "Da Vinci-koden". Men själva tycker de att boken och filmen innehåller massor av felaktigheter.

ROM

Dan Browns bästsäljare Da Vinci-koden har kastat ljus över Opus Dei.

Organisationen - Guds verk på latin - är den mest omskrivna, kritiserade och i många fall hatade inom den katolska kyrkan.

Dan Brown anklagar den för mord och för att tvinga sina medlemmar till blind lydnad.

"Da Vinci-koden", en bästsäljare med 46 miljoner sålda exemplar: skräp eller ny historisk sanning om kristendomen?

I boken framställs den katolska organisationen Opus Dei som mystisk, maktfullkomlig och kriminell.

Sanningen är att den länge var en hemlig, ultrakonservativ rörelse med rötterna i den spanska franchismen, fasciströrelsen som leddes av diktatorn, generalissimo Franco.

Den är elitistisk och söker framför allt högt begåvade och väl utbildade personer. Syftet är att infiltrera de statliga institutionerna inifrån. På det viset är den fundamentalistisk - en medlem av Opera, som medlemmarna kallar organisationen sinsemellan, vill omskapa samhället efter kyrkans och Guds mening.

Många tidigare medlemmar som lyckats hoppa av har vittnat om det inferno de upplevt. Hur Operas ledning tvingar fram en personlighetsförändring hos sina medlemmar. Hur glada, öppna människor med stor självständighet blir så förlamade att de inte ens orkar köpa en egen flygbiljett.

Sekretessen har varit närmast total om vilka medlemmarna är och vilka mål organisationen vill uppnå.

En god sak har Dan Browns bok fört med sig: Opus Dei har nu valt att slå in på en ny väg. Portarna har öppnats. Arkiven har gjorts tillgängliga och pressträffar med journalister har organiserats.

- Vi vill vända förfalskningarna och anklagelserna till att bli ett medel för att föra ut sanningen om Opus Dei, säger organisationens talesman i Rom.

Trots den nya öppenheten har inte kritiken mot Opus Dei minskat. Främst kritiserar många aktiva katoliker Opus Dei för dess integralism, alltså att religion och politik blir samma sak. Det hävdas också att även om en del av organisationen öppnat sig återstår mycket sekretess.

Förre påven Johannes Paulus II upphöjde Opus Dei till vad som kallas en personlig prelatur. Det betyder att den rapporterar direkt till påven och har en närmast oinskränkt autonomi. Detta gav Opus Dei ännu mer makt medan den tidigare så viktiga jesuitorden har tvingats på reträtt.

Påvens språkrör, Joaquin Navarro Vals, tillhör Opus Dei. Han har avgett löfte om celibat och lever och bor i organisationens högkvarter vid Via Bruno Buozzi i Roms "diplomatstad", kvarteret Parioli.

De katolska TV-kanaler som följer kyrkan och påvens aktiviteter kämpar för att behålla sin självständighet gentemot Opus Dei.

Efter att Da Vinci-koden publicerades verkar forskare inom många områden vara överens om att Dan Brown har fel på en lång rad punkter.

- Hans första misstag är att i bokens upptakt hävda att den bygger på faktiska dokument. Den är i själva verket en samling påhitt eller falska påståenden, säger John Wauck, som undervisar vid katolska universitetet Santa Croce i Rom.

En annan kritiker är konsthistorikern Elizabeth Lev som undervisar i kristen konst och arkitektur vid katolska Duquesné universitetet i Rom.

- Det första felet är banalt. Dan Brown hävdar att da Vincis målning Nattvarden är en frescomålning. Detta innebär att man målar med pigment på våt puts. Resultatet blir en enastående styrka och hållbarhet. I stället valde Leonardo att måla med olja på torr bakgrund. Detta är anledningen till de stora problemen med att bevara Leonardos Nattvarden i Milano.

Allvarligare, menar hon, är påståendena om Jesus giftermål med Maria Magdalena.

- Det där är en gammal historia från en bok som kom redan på 80-talet: "Holy blood, Holy Grail" författad av tre engelska författare och historiker.

Något äldre är det som utpekas som en källa: Prioratet i Sion. Det är helt klart att den historien bygger på ett falsarium av en fransk mytoman. Han skrev historien medan han satt i fängelse.

Lika tokig anses teorin om att Jesus skulle tagit Maria från Magdala med sig till Frankrike och där gett upphov till en kungaätt.

Av detta följer att ett hemligt sällskap med medlemmar som sir Isaac Newton, Botticelli, Victor Hugo och Leonardo da Vinci aldrig

existerat. Ett annat enkelt fel är att mördaren Silas bär en kaftan. Det finns inga kaftaner i Opus Dei.

Idag vet vi att Opus Dei har drygt 86000 medlemmar i mer än ett 50-tal länder. 49000 finns i Europa, 29000 i Amerika. 1900 är prästvigda.

Även i Sverige är Opus Dei representerat. Den svenske katolske biskopen Anders Arborelius har en medarbetare som tillhör Opus Dei och i Lärkstadens studiecentrum vid Valhallavägen undervisas medlemmar och intresserade i katolska kyrkans och Opus Deis tro och principer.

I Sverige uppges Opus Dei ha ett drygt 50-tal medlemmar. Men i Norge är organisationen förbjuden att verka.

I Italien har det publicerats en lista över medlemmar och sympatisörer. Det sägs till exempel att förre riksbankschefen, Antonio Fazio, sympatiserar och ofta deltar i mässorna. Han tvingades nyligen avgå efter en finansskandal.

Att vara medlem är att helga Gud i arbetet, säger Opus Dei. De ekonomiska resurserna är enorma och tillåter Opus Dei att äga lyxlägenheter på Östermalm i Stockholm eller driva sjukhus och universitet runtom i världen.

- Jag har sannerligen ingenting med Opus Dei att göra. Men deras sjukhus är fantastiskt, berättade en god vän häromdagen.

De har 50 medlemmar i Sverige

Åke Malm