Homoäktenskap tillåts i Spanien

Publicerad:
Uppdaterad:

Kontroversiell lag antagen i det katolska landet

1 av 3 | Foto: Reuters
Si! Homoäktenskap tillåts i Spanien

På torsdagen antog det spanska parlamentet som tredje land i världen en ny lag som tillåter äktenskap mellan homosexuella.

Det kontroversiella förslaget röstades igenom med siffrorna 187-147 och delar Spanien i två läger.

Men förespråkarna välkomnade lagen med slängkyssar och jubel.

Tidigare är äktenskap mellan homosexuella bara tillåtet i två länder, Belgien och Nederländerna. Så sent som i tisdags antog också det kanadensiska parlamentets underhus ett förslag om samkönat äktenskap, men förslaget måste även igenom senaten innan det kan bli lag.

Stort motstånd

Den nya spanska lagen har mött stort motstånd bland landets katoliker. Oppositionspolitikern Mariano Rajoy anklagar premiärministern Jose Luis Rodriguez Zapatero för att ha delat Spanien i två läger. Han borde istället ha sökt konsensus genom att ta fram ett förslag som tillåter partnerskap mellan personer av samma kön, men inte kalla det för äktenskap.

– Jag tycker att premiärministerns agerande är oansvarigt, säger Rajoy till AP.

Men Zapatero försvarade sitt ställningstagande:

Frihet och jämlikhet

– Vi var inte först, men jag är säker på att vi inte blir sist. Efter oss kommer många länder att göra samma sak, pådrivna av två ostoppbara krafter: frihet och jämlikhet.

– Vi lagstiftar inte åt okända människor. Vi ökar möjligheten till lycka för våra grannar, kollegor, vänner och släktingar, sade Zapatero.

Robert Triches

Publicerad: