Nyheter

Lundgrens forskning granskas

NYHETER

Professor Eva Lundgrens teorier om ritualmord på barn blir ett fall för Uppsala universitet.

I går inledde universitetet en granskning av hennes forskning.

Professor Eva Lundgren.
Professor Eva Lundgren.

SVT:s dokumentären "Könskriget" får nu ett akademiskt efterspel. I går bestämde sig Uppsala universitet för att inleda en granskning av anklagelser om ohederlighet i professor Eva Lundgrens forskning.

Misstänkt fabrikation

- I det här fallet rör misstanken fabrikation, det vill säga att det inte finns vetenskapliga bevis för de påståenden som gjorts, säger universitetets informationschef Karin Carlsson.

Det är framför allt Eva Lundgrens uttalanden om att det finns manliga nätverk i Sverige som utför rituella barnamord som ifrågasatts.

En debatt om forskningen som skulle hållits på universitetet i dagarna har också ställts in. Men universitetet lyckades inte få ihop en paneldebatt med så kort varsel.

Granskning inleds

Debatten skulle avgöra om en granskning var nödvändig. När den blev inställd valde universitetets rektor, Bo Sundqvist, att inleda granskningen direkt.

Aftonbladet har inte lyckats nå Eva Lundgren, men hon säger i en skriftlig kommentar till Radio Uppland att "granskningen har tillkommit på lösa grunder till följd av en pressopinion och att det riskerar att skada universitetets anseende".

Eva Buskas

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp smidig tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter