Två spädbarn räddade i dag

NYHETER

Grävdes fram åtta dagar efter jordskalvet

Foto: Balakot i nordvästra Pakistan var en av de städer som drabbades hårdast i skalvet och jämnades vid marken.

I Pakistan stiger dödstalen hela tiden, men det finns ljus i mörkret.

Åtta dagar efter jordskalvet räddades två små babyflickor med otroligt stark livsvilja.

Antalet dödsoffer i Pakistan efter jordskalvet uppgår nu till närmare 40000. Staden Balakot i nordvästra Pakistan var en av de städer som drabbades hårdast i skalvet och jämnades vid marken. Flera hundra skolbarn blev levande begravda i sina skolor.

Syskonen ledde soldater till platsen

På lördagen blev en 10-årig flicka räddad från rasmassorna i Kashmir, som också drabbades hårt av jordbävningen.

I Balakot kunde soldater rädda en polioskadad liten flicka ur rasmassorna efter att hennes syskon slagit larm.

Den lilla flickan grävdes fram efter att hennes två bröder sju och nio år gamla, kontaktat arméregementet i staden och berättat att deras föräldrar och alla andra de kände var döda. Med sig hade de ytterligare en liten syster, bara sju månader gammal, uppger AP.

– De är riktiga hjältar. De berättade att deras hus var förstört och de ledde soldaterna till huset där flickan var fångad, säger Generalmajor Shaukat Sulta, presstalesman för armén.

Han visste inte exakt hur gammal den lilla flickan är, men säger att hon mår bra.

– Hon mår alldeles utmärkt. Barnen finns nu i trygghet i en arméförläggning.

Byborna i Dewal lyckades utan hjälp utifrån gräva fram en tre månaders babyflicka levande. Sjukhuset i Mansehra, dit modern gått de åtta milen till fots med spädbarnet, uppgav att flickan mådde bra men att mamman var utmattad, uppger AFP.

Högteknologiskt sjukhus i Balakot

I Balakot befinner sig just nu ett vattenteam från Röda Korset som ska hjälpa överlevande att få rent vatten. Kung Abdulla av Saudiarabien har donerat motsvarande en miljon svenska kronor till jordskalvets offer. Pengarna ska användas för att bygga upp skolor, sjukhus och vägar. Kungen har också beordrat att tio plan varje dag ska flyga in förnödenheten och medicin till landet. I Balakot har Saudiarabien redan satt upp ett högteknologiskt sjukhus, uppger CNN.

Therese Holmberg, TT