Ingen medalj till bråkiga Blix

Publicerad:
Uppdaterad:
ElBaradei ska stoppa kärnvapen Muhamed ElBaradei och FN:s atomenergiorgan IAEA fick Nobels fredspris. ElBaradei efterträdde svensken Hans Blix.
Foto: AFP
ElBaradei ska stoppa kärnvapen Muhamed ElBaradei och FN:s atomenergiorgan IAEA fick Nobels fredspris. ElBaradei efterträdde svensken Hans Blix.

Hans Blix gjorde jobbet.

Mohamed ElBaradei fick priset.

Det var svensken alla ville prata med i går.

På den pensionerade diplomatens kontor i Stockholm gick telefonerna varma.

–?Vi är tre personer här som försöker samordna alla förfrågningar, berättar en stressad sekreterare. Blix sitter på andra sidan väggen och ger intervjuer på löpande band. Han lär bli sittande långt in på kvällen.

Nominerad 2003

Lite underligt kan det tyckas när det är FN:s atomenergiorgan IAEA och chefen Mohamed ElBaradei som fått den prestigefyllda utmärkelsen. Men många känner att Blix insats inför Irakkriget och som tidigare IAEA-chef varit viktiga i Nobelkommitténs bedömning.

Fredspriskommittén hade chansen att belöna Blix för två år sedan då han var nominerad. Då passade man.

Kritik mot USA

Att ge priset till IAEA och ElBaradei var långt mindre kontroversiellt.

Blix, 77, som på FN:s uppdrag letade efter massförstörelsevapen i Irak inför kriget drog på sig USA:s vrede för att han inte hittade några. USA vägrade acceptera Blix slutsats och startade kriget ändå.

Ett fredspris till Blix hade haft udden riktad direkt mot USA.

”Glädjande”

Den enda politiska markering som kan spåras i priset till IAEA är att Nobelkommittén vill stödja en diplomatisk lösning av konflikten med Iran i stället för hot och militärmakt. Vilket bekräftas av att Bushs utrikesminister CodoleezaRice välkomnade utnämningen.

Om det finns någon besvikelse över att ha blivit förbigången så märks det inte mer än som några blygsamma grymtanden hos Blix.

– Att IAEA och ElBaradei belönats gläder mig oerhört, säger han. De har gjort ett väldigt bra jobb både vad gäller kartläggningen av Iraks kärnvapen, Irans anläggningar och för att göra den fredliga kärnkraften säkrare.

Känner du att priset i någon mån är en belöning även till dig?

– Ja, men inte bara för mig utan även för svensken Sigvard Eklund som ledde organisationen före mig.

”Åker gärna om jag har tid”

Om Blix finns med i Oslo den 10 december när priset ska delas ut är ännu osäkert. Inbjudan har ännu inte kommit.

– Jag åker gärna om jag har tid, säger han. Jag har fullt upp med att leda Kommissionen för massförstörelsevapen som Anna Lindh tog initiativet till.

Wolfgang Hansson

Publicerad: