Så firas ramadan

NYHETER

En hel månads fasta.

Det väntar världens rättrogna muslimer när ramadan inleds i dagarna.

Ramadan är månaden då profeten Muhammed tog emot Koranen och fick sin kallelse.

Händelsen är naturligtvis mycket stor inom islam. Muslimer hedrar dess minne genom att varken äta eller dricka under den tid då solen är uppe.

”Ät och drick, tills en vit tråd i dagbräckningen tydligt skiljer sig från en svart. Iakttag sedan fullständig fasta tills nattens inträngande?”, står det att läsa i islams heliga bok, Koranen.

- Fastan är först och främst en religiös plikt. Det står föreskrivet i Koranen att man ska fasta och då gör man det som rättrogen muslim, säger Jan Hjärpe, professor och islamolog vid Lunds universitet.

- Men fastan har kommit att betyda olika saker för olika troende. I Sverige har det blivit vanligt att man fastar för att känna solidaritet med dem som svälter i världen.

Hälsodepartement utfärdar varningar

Fastan beskrivs som en rening för både kropp och själ. Den är en av islams fem grundpelare vid sidan av trosbekännelsen, tidebönen, allmosan och vallfärden.

De som är sjuka, gravida eller ammar behöver inte fasta under ramadan utan kan ta igen de förlorade dagarna vid ett annat tillfälle.

Övriga praktiserande muslimer ska alltså avstå från både dryck, mat och sexuellt umgänge under dygnets ljusa timmar.

Men så fort det blivit mörkt är det tillåtet att äta igen.

Och då får man äta hur mycket som helst.

- I en del länder utfärdar hälsodepartementen en varning om att äta försiktigt under ramadan. Många stoppar nämligen i sig alldeles för mycket mat på natten – och på tok för mycket sötsaker, säger Jan Hjärpe.

Fest i dagarna tre

Eftersom den muslimska kalendern följer månen är islams år kortare än det vanliga. Därför infaller ramadan, som är den nionde månaden i ordningen, på olika tider varje år. Ramadan börjar när en nymåne siktats, och avslutas vid nästa nymåne.

- Men en månad kan aldrig vara längre än 30 dagar, så om det är mulet den 30:e dagen och månen inte går att se avslutas ramadan ändå, säger Jan Hjärpe.

Slutet på fastemånaden markeras med festen Eid Al-Fitr, som pågår i tre dagar.

Läs mer:

Sara Ångström