”Man måste gå till fots för att nå byarna”

NYHETER

Läs hela chattet med Röda Korsets generalsekreterare

Svenska Röda Korsets generalsekreterare Christer Zettergren är på sitt första besök i de jordbävningsdrabbade områdena i Pakistan när han chattar med aftonbladet.se:s läsare.

- Jag sitter här i mörkret i ficklampans sken i ett basecamp nära en stad som heter Balakot i ett område med den största förödelsen i den här katastrofen.

- Välkommen med era frågor.

   Christer Zettergren säger:

Ystel säger: Vad är det största problemet i jordbävningsområdet just nu?

   Christer Zettergren säger: Det största problemet är att de människor som lever längst bort i änden på dalarna och uppe i bergen går inte att nå. Ibland försöker vi med fyrhjulsdrivna bilar , åsnor och ibland till fots men ibland får vi ge upp.

carina säger: Vilken hjälp är det som är mest akut?

   Christer Zettergren säger: För de som får hjälp just nu är det mest akuta att få fram vintertält. Det börjar bli kallt här nu och om fyra veckor snöar det. För dem som bor längst bort är det säkerligen sjukvård och också tält.

Micke säger: Hej vad gör röda korset på plats egentligen och vilka resurser har man just nu till förfogande

   Christer Zettergren säger: Vi försöker nå de människor som är allra mest utsatta där ingen annan nått fram. Det betyder att vi använder oss av helikoptrar och bilar . Vi tar hjälp av Pakistans Röda halvmåne, vår systerorganisation, folk från dem går ibland sista biten till fots. Dessutom har vi två fältsjukhus och två mobila hälsoenheter som redan är igång.

J säger: På vilket sett får ni in mest pengar via? Alltså på vilket sett skickar flest svenskar pengar via? är det Sms,postgiro eller vad?

   Christer Zettergren säger: Just nu märker vi att viljan att skicka via sms och vår hemsida är stor. Men vi hoppas också att få in mycket på fredag då Röda Korset är ute med de tradfitionella insamlingsbössorna.

mrdubb säger: Hur ska vi få svenska folket att bli minst lika genrösa som vi var vid tsunamin och nu senast den stora bröstgalan?

   Christer Zettergren säger: Jag tror inte att vi kan ha ambitionen att få in lika mycket pengar som vi fick efter tsunamin. Det var en unik insamling i hela världen. Däremot hoppas jag att vi får in mer pengar än vi fått till de katastrofer som pågår nu i Pakistan, södra Afrika och Sudan. Vi har också Centralamerika med , efter alla de naturkatastrofer som varit där.

gurkan säger: Jag vill skänka 100 kr - vad räcker det till?

   Christer Zettergren säger: 100 kronor räcker till rent vatten åt en hel familj här, räcker till att vi kan få fram mediciner här i våra fältsjukhus. 100 kronor räcker egentligen till väldigt mycket.

c säger: hur verkar de drabbade ta katastrofen? försöker de leva vidare så gott det går eller finns det en påtaglig nedstämdhet?

   Christer Zettergren säger: Det är fruktansvärt att se vad som händer med människor i det här katastrofen. Å andra sidan är det fint att se hur folk försöker återerövra sina liv och ta tag i dem. idag såg jag en frisör som satte igång en frisör som satte igång att klippa håret på folk på taket till ett raserat hus. Jag ser också barn som trots situationen springer omkring och leker.

Hummer säger: Vad är det värsta du sett under de senaste dagarna?

   Christer Zettergren säger: Det är nog de små barnen på ett sjukhus i morse, med amputerade arnmar och amputerade ben, kanske bara för att det var för långt till sjukhuset.

Krister säger: Hur känns det att som svensk vistas i dessa miserabla områden? Får man dåligt samvete?

   Christer Zettergren säger: Det ingår i mitt jobb att vara på sådana här platser men varje gång slås jag av den orättvisa fördelningen av världens resurser. Men det finns också glädjestunder. på ett annat sjukhus fick vi se en 29 dagar gammal flicka som legat under ett raserat hus i fyra dagar. De lyckades gräva fram henne hon levde och var till synes oskadd.

Anton säger: om man vill hjälpa till med insamlingen hur gör man då

   Christer Zettergren säger: Då går man till ett Röda Korskontor eller nån av mötesplatser Kupan och ber att få låna en insamlingsbössa. Sen går man ut på fredag och fyller den.

Singh säger: Finns det några ställe här i Sverige där man kan gå o lämna pengar?

   Christer Zettergren säger: Om man vill gå och lämna pengar kan man gå till något av våra kontor eller mötesplatser eller kolla på vår hemsida, där finns allt om hur man kan göra. www.redcross.se

ellen säger: Är det här en större katastrof än tsunamikatastrofen?

   Christer Zettergren säger: Jag tror aldrig att man ska jämföra katastrofer. För dem som drabbas är katastrofen alltid den största. Men om man ska gå efter komplexiteten så är den här, för Röda Korset ,lika stor som tsunamin.

Läs också: