”Sjukfusket” inget fusk

NYHETER

Arbetslivsinstitutet: Det är inte fler och fler som sjukskriver sig

Det är inte fler och fler som sjukskriver sig.

Det har inte heller blivit fler som fuskar och missbrukar systemet. Och läkarna är inte för släpphänta när de sjukskriver.

Det visar en utredning gjord av Arbetslivsinstitutet.

Det finns ingen ”galopperande sjukskrivningsepidemi” i Sverige, menar utredningen. I alla fall är det mycket långt ifrån den ”epidemi” man kallat det.

Sjukdagarna har visserligen ökat men det är sjukperioderna som blivit längre, inte fler som sjukskrivit sig.

Inte heller ar det en armé av fuskare som plötsligt börjat sjukskriva sig i parti och minut.

Enligt Arbetslivsinstitutet är orsaken i stället att de skyddsnät som fångat upp de sjuka med mer bestående problem och hjälpt dem tillbaka till jobben försvunnit.

Skyddsnät försvunnit

- Det är tragiskt att se att man i debatten skyller på enskilda individer, på att läkare sjukskriver för mycket, på arbetsgivare och arbetstagarnas representanter – det är grundfel, säger Tor Larsson, forskare på Arbetslivsinstitutet till aftonbladet.se.

Han är en av forskarna bakom utredningen som gjorts på uppdrag av näringslivsdepartementet.

- I åldrarna 50 till 55 ökar sjukskrivningarna bland befolkningen på hela jorden. Det vet vi. Tidigare kunde vi i Sverige lösa det med anpassning och avsluta sjukperioderna.

Kollapsat

- Men det systemet har kollapsat. Man måste hitta en ny lösning. Det går inte längre att använda ett trettio år gammalt system, säger Tor Larsson.

I början av 90-talet fanns regler som krävde att arbetsgivarna skulle utreda de sjukas eventuella arbetsförmåga. Man skulle försöka placera om dem, ordna med deltid och där det behövdes låta dem gå i deltidspension med hjälp av försäkringskassan.

Men i slutet av nittiotalet kom den ekonomiska kris som gjorde att kommunerna drog in på rehabilitering. Man rationaliserade bort enklare jobb som tidigare varit en reträtt för dem som inte längre klarade sitt tidigare, av fysiska eller psykiska skäl.

Mindre resurser

Dessutom fick försäkringskassan mindre resurser att deltidspensionera dem som inte förmår arbeta heltid.

Antalet individer som sjukskriver sig har ökat litet grann. Men att det skulle vara frågan om en "epidemi" av folk som utnyttjar systemet helt fel, enligt Tor Larsson, och en slutsats som skapat farliga fördomar.

- Jag anser att två tredjedelar av dem som går sjukskrivna är sådana som alltid funnits, i alla tider. Mina statistiker anser att det är så många som tre fjärdedelar.

Simone Söderhjelm